Bivši šef zadužen za bezbjednost tvrdi da je Twitter slagao Elona Muska

Dodajte komentar

Bivši šef kompanije Twitter zadužen za bezbednost Pejter Zatko (Peiter Zatko) naveo je da je ova firma “lagala” Ilona Maska (Elon Musk) u vezi sa lažnim nalozima na platformi, navodi se u žalbi uzbunjivača koju je objavio The Washington Post.

U žalbi koja je u julu upućena Komisiji za hartije od vrednosti i berze, Federalnoj trgovinskoj komisiji i Ministarstvu pravde, Zatko naširoko objašnjava bezbjednosne prakse u kompaniji Twitter, koje karakteriše kao opasne i neadekvatne.

U dijelu žalbe naslovljenom “Laganje Ilona Maska o botovima”, Zatko, poznati haker i kao Madž (Mudge), optužuje Twitter za netačan prikaz mjera koje primjenjuje u borbi protiv botova i lažnih naloga.

“Ono što smo do sada mogli da uočimo je lažni narativ u vezi sa kompanijom Twitter i našim praksama u vezi sa bezbjednošću, privatnošću i podacima koji je pun nelogičnosti i netačnih tvrdnji i kome nedostaje kontekst”, navodi za Business Insider portparol kompanije.

On dodaje i da Zatkove “optužbe i oportunistički tajming djeluju kao da su postavljene tako da privuku pažnju i naštete Twitteru, njegovim klijentima i dioničarima”. Napomenuo je i da je bezbjednost i privatnost dugo bila jedan od najvažnijih prioriteta u tehnološkoj kompaniji i da će to nastaviti da bude.

Prema žalbi, Zatko je 2021. godine pitao rukovodioca sektora za integritet sajta koliko ima spam naloga na platformi i dobio odgovor: “Zaista ne znamo.”

U žalbi se navodi i da je Twitter za detektovanje botova koristio “uglavnom zastarjele, jednostavne skripte koje nisu nadzirane” i da su te dužnosti dodjeljivane zaposlenima, koji su usljed nedostatka osoblja bili premoreni i neefikasni.

Navodi se i da je Zatko počeo da priprema svoju uzbunjivačku dokumentaciju u martu 2022. godine, prije nego što je Mask izrazio interesovanje za kupovinu društvene mreže.

Zatkova žalba je jedan od tri uzbunjivačka dokumenta koje je ove nedjelje objavio The Washington Post. Detalje žalbi je objavio i CNN.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *