Analitičari: Euro bi mogao nastaviti da pada

Dodajte komentar

Juče je vrijednost dolara prema korpi valuta dodatno porasla i primakla se rekordu u 20 godina jer se očekuje dalje agresivno povećanje kamata Feda.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kretao se oko 108,90 bodova, dok je prejuče u ovo doba iznosio 108,23 bodova.

Analitičari kažu da bi se trend slabljenja eura mogao nastaviti.

“Naši izgledi i naša pozicija na strani stratega definitivno su okrenuti prema daljoj deprecijaciji eura u odnosu na to gdje smo sada”, rekao je Luis Costa, rukovodilac strategije CEEMEA u Citibanku, za CNBC.

“Ovo je sada primarna tačka ranjivosti eura”, rekao je Costa.

U igri je više faktora kada se uspoređuju euro i dolar, koji djeluju u kombinaciji s tekućim sukobom u Ukrajini i rastućom inflacijom u obje regije.

Veleprodajne cijene gasa u Evropi oštro su porasle u ponedjeljak nakon što je Rusija najavila neplanirano održavanje svog glavnog gasovoda prema Njemačkoj, Sjevernog toka 1, dok su toplotni talasi dodatno opteretili snabdijevanje energijom.

Za potpunu sliku, takođe morate pogledati izvan Evrope i Sjedinjenih Država, kaže Costa.

“Nemojmo zaboraviti da tamo postoji dodatni sloj složenosti zbog usporavanja u Kini koje očito pogađa Evropu s puno većom magnitudom u poređenju s uicajem u Sjedinjenim Državama”, rekao je.

Kina je iznevjerila očekivanja BDP-a s rastom od samo 0,4% u drugom tromjesečju. Druga po veličini svjetska ekonomija bori se s posljedicama najgoreg izbijanja Covid-19 u zemlji od početka 2020. godine.

Sve do maja tržišta su “razmatrala jastrebove pristupe” za Evropsku centralnu banku i Banku Engleske, prema Costi, ali ti su planovi “eksplodirali” posljednjih mjeseci.

“Kada govorimo o podizanju kamata ECB-a… Apsolutno je upadljivo da će prostor ECB-a za podizanje stopa biti minimalan”, rekao je.

Roelof-Jan Van den Akker iz globalne finansijske institucije ING iznio je slična predviđanja na CNBC-jevom “Squawk Box Europe” prošle nedjelje, sugerišući povećanje razlike u kamatnim stopama između američkog dolara i eura, kao i daljnje slabljenje jedinstvene valute, prenosi SEEbiz.

″[Dolar] se probio ispod nivoa podrške od 103,60. To je vrlo ključna horizontalna podrška… I predlažem da postoji dalji negativni potencijal. Dugoročni cilj između 0,80 i 0,75 dolara u nadolazećim mjesecima”, rekao je Van den Akker.

“To potvrđuje da postoji snaga dolara, kao i slabost eura”, rekao je za CNBC.

Predviđanja odjekuju zabrinutošću da će inflacija nastaviti da raste i da je recesija u Evropi sada neizbježna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *