Skoro pola Evrope u opasnosti od suše

Skoro polovini Evrope prijeti suša, navodi se u izvještaju Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Evropske komisije objavljenom u ponedjeljak.

U izvještaju se navodi da je 10. avgusta 47 posto evropske teritorije dostiglo nivo upozorenja na sušu, dok je 17 posto ispitanih regija u stanju pune pripravnosti.

Istraživači kažu da su suvi uslovi povezani s rijetkim oborinama i brojnim toplotnim talasima od maja nadalje koji su uticali na pad nivoa rijeka širom Evrope. Smanjene količine vode takođe su negativno uticale na energetski sektor, kako za proizvodnju hidroenergije tako i za rashladne sisteme drugih elektrana.

Suša je značajno smanjila prinose usjeva, pri čemu su najviše pogođeni kukuruz, soja i suncokret, rekli su istraživači.

“Vlažnost tla i vegetacijski stres ozbiljno su pogođeni”, navodi se u izvještaju, navodeći preko desetak zemalja u kojima raste opasnost od suše, uključujući Njemačku, Francusku i Britaniju.

“Ostatak Evrope, koji je već pogođen sušom, održava stabilne izrazito sušne uslove”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se navodi da su regije u kojima se uslovi najviše pogoršavaju one koje su već bile pogođene sušom u proljeće 2022. – na primjer sjeverna Italija, jugoistočna Francuska i neka područja u Mađarskoj i Rumuniji.

Istraživači predviđaju da će uslovi topliji i sušniji od normalnih vjerovatno biti do novembra u zapadnoj euro-mediteranskoj regiji.

“Nedavne oborine mogle su ublažiti uslove suše u nekim regijama Evrope”, rekli su stručnjaci. “Međutim, u nekim su područjima povezane grmljavinske oluje uzrokovale štetu i mogle bi ograničiti blagotvorne učinke oborina.”

Izvor: SEEbiz/H

Check Also

Svaki treći čovjek u svijetu bi da emigrira iz svoje zemlje

Čak 36 odsto ljudi u svijetu bi emigriralo iz svoje zemlje, pokazuju rezultati ankete „Galup …

Leave a Reply

Your email address will not be published.