Podmorski kabl dobio upotrebnu dozvolu

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izdala je upotrebnu dozvolu kompaniji Terna Crna Gora za izvedene radove na postavljanju optičkog kabla, koji predstavljaju tehničkotehnološku i funkcionalnu cjelinu u okviru energetskog podmorskog kabla između Crne Gore i Italije.

“Izdaje se kompaniji Terna Crna Gora upotrebna dozvola za izvedene radove na postavljanju optičkog kabla koji predstavljaju tehničko tehnološku i funkcionalnu cjelinu u okviru druge faze izgradnje ± 500 kV HVDC podmorskog/podzemnog kabla za prenos električne energije, dionica kroz Crnu Goru, u zahvatu Detaljnog prostornog plana za koridor dalekovoda400 kV sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorski kabl 500 kV sa optičkim kablom Italija Crna Gora”, kaže se u rješenju Ministarstva.

Navedeno je daje konačni izvještaj komisije o tehničkom pregledu izvedenih radova uradio konzorcijum koji čine podgoričke firme Sistem/Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu i Geotehnics.

Komercijalna upotreba podmorskog kabla počela je krajem 2019. godine. Ukupna dužina kabla iznosi 455 kilometara, od čega je dužina podmorskog dijela kabla 433 kilometra. Ugovor q povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kablom potpisan je sredinom novembra 2010. godine, a cjelokupna vrijednost projekta procijenjena je na oko 1,1 milijardu eura. Ukupan kapacitet podmorskog kabla iznosi 600 MW, od čega po osnovu ugovora između Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES-a) i italijanske Terne, kompanija CGES raspolaže sa 200 MW. Planirano je postavljanje još jednog kabla istog kapaciteta.

Član borda CGES-a Aleksandar Mijušković je početkom maja saopštio daje ta elektroenergetska kompanija do sada od kabla ukupno zaradila oko 18,6 miliona eura, dodajući da “sa nekim dodatnim posrednim troškovima, možemo da kažemo da je prihod 40 miliona eura”.

Izvor: Pobjeda

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

One comment

  1. Nije to taj kabal. Ne ide ta struja kroz opticki kaal. Kakva glupost od clanka

Leave a Reply

Your email address will not be published.