Generalni direktor Adidasa napušta kompaniju

Dodajte komentar

Generalni direktor Adidasa, Kasper Rorsted, dao je ostavku, potvrdili su iz kompanije, što će proizvođača sportske opreme primorati da traži novu osobu za čelno mjesto u kompaniji.

Promjena u vrhu kompanije samo je jedan u nizu problema sa kojima se kompanija susreće u posljednje vrijeme, pored pandemije virusa kovid-19 i bojkota Adidasovih proizvoda u Kini.

“Nakon tri teške godine obilježene ekonomskim posljedicama pandemije i geopolitičkim tenzijama, pravo je vrijeme da započnemo promjenu vođstva i iznova utabamo put”, rekli su iz kompanije u zvaničnom saopštenju.

Kakav je učinak?

Rorsted, koji je kompaniju preuzeo 2016. godine, dočekan je sa entuzijazmom i ne može se reći da nije imao rezultata. Od 1. avgusta 2016. kada je preuzeo upravljanje kompanijom, vrijednost akcija Adidasa je stabilno rasla.

Međutim, u posljednjih 12 meseci, akcije kompanije bilježe pad, a njihova vrijednost se gotovo izjednačila sa onom iz 2018. godine. Samo ove godine, akcije Adidasa su izgubile oko 37 odsto svoje vrijednosti, što ih je učinilo jednim od akcija sa najgorim učinkom na indeksu Euro Stoxx 50.

Novo vođstvo

Odluku da Rorsted napusti mjesto generalnog direktora su zajednički donijeli sam Rorsted i nadzorni odbor kompanije, rekao je za Bloomberg izvor upoznat sa razgovorima. Po navodima izvora, Rorsted se osjećao premoreno nakon upravljanja kompanijom tokom pandemije, a i došao je na metu kritičara nakon objavljivanja navoda da kompanija kasni sa plaćanjem kirije na pojedinim prodajnim mjestima.

Odlazeći direktor je 2020. potpisao ugovor na pet godina, a ostaće na funkciji dok se nađe adekvatna zamjena za njega tokom narednih 12 mjeseci, rekli su iz kompanije.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *