Dolar postao jači od eura, vrijednost evropske valute na najnižem nivou

Dodajte komentar

Vrijednost dolara prema korpi valuta dodatno je porasla i primakla se najvišem nivou u 20 godina jer se očekuje dalje agresivno povećanje kamata Feda.

Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 108,90 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 108,23 bodova.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 137,40 jena, kao i juče.

Ali, američka valuta je ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na najniži nivo u 20 godina – ispod jednog dolara. Trenutno se kurs eura kreće oko 0,9940 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,0027 dolara.

Pritisak na euro posljedica je strahovanja ulagača da će ekonomija eurozone zbog energetske krize uroniti u recesiju, dok bi Evropska centralna banka zbog visoke recesije trebalo ponovo da poveća kamatne stope.

Blagi rast cijena nafte

Cijene nafte su porasle, nakon što je Saudijska Arabija upozorila da bi OPEC mogao da smanji proizvodnju ako zbog slabosti privrede opadne potražnja za naftom i cijene dodatno padnu.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 0,83 odsto – na 97,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,85 odsto, na 91,15 dolara.

Izvor: Hina

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *