Baltičke zemlje, Poljska i Finska mogle bi zabraniti ulazak ruskim turistima

Dodajte komentar

Članice Evropske unije, Estonija, Latvija, Litvanija, Poljska i Finska, koje dijele granicu s Rusijom, mogle bi zaustaviti ruske turiste od ulaska u njihove zemlje ako EU ne donese zabranu na nivou cijele unije, rekao je litavski ministar spoljnih poslova u utorak.

“Razgovarao sam s ministrima svih ovih zemalja… S političke strane ne vidim tako puno razlika”, rekao je Gabrielius Landsbergis novinarima u Vilniusu.

Ministri spoljnih poslova EU-a trebalo bi u ponedjeljak da razgovaraju o zabrani izdavanja viza za sve ruske građane širom EU-a, što najjače podržava pet zemalja koje graniče s Rusijom.

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak je rekao da se protivi zabrani, pojasnivši da bi Rusi trebali imati mogućnost da pobjegnu iz svoje domovine ako se protive politici Kremlja. Neke druge zemlje poput Mađarske takođe bi se mogle usprotiviti zabrani na nivou EU-a.

Regionalna zabrana izdavanja viza Rusima, o kojoj bi ministri iz pet zemalja trebali raspravljati na marginama skupa u ponedjeljak, uključivala bi jedinstvena pravila kojima bi se blokirali turisti, no dopustio bi se ulazak disidentima, rekao je Landsbergis.

“Ruski turisti ne bi trebali biti u Evropskoj uniji… Njihova zemlja sprovodi genocid”, rekao je, misleći na invaziju Ukrajine u kojoj su hiljade ljudi izgubile život, a milioni su protjerani iz svojih domova.

Izvor: SEEbiz / H

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *