Privatni smještaj gubiće na značaju: Hrvatska postavila četiri strateška cilja za turizam

Dodajte komentar
Dubrovnik

U idućih osam godina hrvatski će se turizam razvijati u skladu s četiri ključna strateška cilja. Među njima je i smanjenje obima privatnog smještaja, koji čini 60 posto smještajnih kapaciteta, objavilo je prošle sedmice hrvatsko Ministarstvo turizma i sporta na predstavljanju strategije održivog turizma do 2030. godine.

U izradi strategije sudjelovalo je oko 2.850 ljudi iz sektora turizma te ministarstva i drugih nadležnih institucija, kao i predstavnici lokalnih zajednica te brojni građani putem anketiranja. U ministarstvu je strategija predstavljena pred stotinjak predstavnika turističkog sektora.

Prvi cilj strategije je cjelogodišnji i regionalno uravnoteženi turizam, što znači razvoj turizma izvan ljetne sezone i u unutrašnjosti zemlje.

Drugi cilj je ekološki prihvatljiv turizam, a treći konkurentan i inovativan turizam s boljim rješenjima u pogledu radne snage i boljom strukturom smještaja, te manjim udjelom privatnog smještaja. Četvrti cilj strategije je otporan turizam s učinkovitim zakonodavnim okvirom, uz razvoj sistema turističkih zajednica.

Prema riječima ministarke turizma i sporta Nikoline Brnjac, vizija razvoja održivog turizma donosi kvalitet i dobrobit lokalnog stanovništva, vodeći računa o kulturno-istorijskoj i prirodnoj baštini, kao i rješavanje nedostatka kvalitetnih kadrova u turizmu i smanjenje uticaja klimatskih promjena na turizam i njihovog negativnog uticaja na prostor.

Tokom predstavljanja strategije pomoćnik ministra Robert Pende dotakao se i izazova vezanih uz privatnog smještaja. Prema njegovim riječima, to donosi manji prihod i niži kvalitet od željenog, pa žele više hotela i turističkih naselja koja donose veći prihod i više radnih mjesta.

Hotelski smještaj trenutno čini 13 posto smještaja, iako je strategijom turizma predviđeno da će se njihov udio do 2020. povećati na 18 posto.

– Završili su javni pozivi, kreće ulaganje u hotelski smještaj, bilo kroz male porodične hotele, bilo kroz velike sisteme. U zelenu i digitalnu tranziciju. Podizanjem kvaliteta i stvaranjem dodane vrijednosti to možemo promijeniti, i da se turizam razvija tokom cijele godine, potvrdila je ministarka Brnjac ciljeve u razgovoru za hrvatsku nacionalnu televiziju HRT.

– Treba razlikovati iznajmljivanje koje obavljaju mještani od komercijalnog iznajmljivanja kapaciteta. To trebamo razdvojiti ekonomskom politikom. Pripremićemo modernizaciju i novu kategorizaciju privatnog smještaja s ciljem podizanja kvalitetea, istakla je.

Mnogi se gradovi guše u velikom broju gostiju, dodala je, istaknuvši da se mora podvući crta i pustiti lokalne i regionalne zajednice da same odluče kakav turizam žele.

Od početka godine Hrvatsku je posjetilo više od 13 miliona turista, a broj noćenja premašio je 72 miliona. Turistički radnici ostvarili su između 90 i 95 posto prometa iz rekordne 2019. godine.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *