Opština Budva preuzima milionsku imovinu – Utvrđuje se registar i popisuju nekretnine

Dodajte komentar
Budva

Nakon što je nedavno donijela odluku kojom je atraktivna imovina Plivačkog vaterpolo kluba Budva, plivalište, restoran “Maša” i parcela na Slovenskoj plaži, prepisana na Opštinu Budva, lokalna uprava nastaviće da utvrđuje registar imovine i vrati milionsku vrijednu imovinu koja je do sada bila uknjižena na sportske klubove, mjesne zajednice, nepostojeće firme.

Prvi sljedeći korak, kako je “Vijestima” potvrđeno, jeste da se fudbalski stadion u Petrovcu, ali i tamošnji Spomen dom “Crvena komuna” koji su uknjiženi na Mjesnu zajednicu Petrovac prepišu na Opštinu.

– Takođe, biće pokrenuti postupak vraćanje imovine u Petrovcu, jer Mjesna zajednica Petrovac ne može biti titular i vlasnik svojine niti fudbalskog stadiona, niti Spomen doma ‘Crvena komuna’ kao jedne kulturne ustanove. Opština Budva uradiće ono što je njena zakonska obaveza, da utvrdi registar imovine koji do dana današnjeg nije urađen. Utvrđivanje registra imovine znači preispitivanje svih problematičnosti u prethodnom periodu. Ako imamo činjenicu šta se desilo sa imovinom Fudbalskog kluba ‘Mogren’, koji danas ne postoji a na njega se i dalje vodi zemlja, ne želimo da se to dogodi u nekom drugom slučaju. Mi želimo da zaštitimo imovinu, odnosno vratimo je Opštini Budva – kazao je Nikola Jovanović, doskorašnji šef kabineta predsjednika Opštine Marka Carevića, na posljednjem zasjedanju Odbora povjerenika.

U sklopu Spomen doma “Crvena komuna” nalaze se galerija “Marko Krstov Gregović”, spomen-soba o petrovačkoj “Crvenoj komuni”, kao i kino sala koja raspolaže sa 160 mjesta, koja osim projekcije filmova tokom čitave godine služi za simpozijume, kongrese, javne tribine i pozorišne predstave. Ispred zgrade nalazi se otvoreni amfiteatar, gdje se održavaju muzičke manifestacije: koncerti klasične i džez muzike, nastupi primorskih klapa, kao i folklornih grupa. Naziv “Crvena komuna” ima istorijski značaj. Daleke 1920. godine, komunisti su pobijedili na opštinskim izborima, preuzeli vlast i zasnovali petrovačku crvenu komunu – prvu komunističku opštinu na Jadranu. Po tome i danas nosi ime.

Odbor povjerenika je krajem jula, na burnoj sjednici, usvojio predlog Odluke o izmjeni i dopune Odluke o osnivanju sportskog kluba Plivački vaterpolo klub “Budva – Budvanska rivijera”, kojim je imovina ugašenog vaterpolo kluba ponovo vraćena u Opštini.

Opština se tako ponovo postala vlasnik otvorenog plivališta na Pizani ispred Staroga grada sa poslovnim postorom, gdje se nekada nalazio restoran “Maša”, ali i imovine pored zatvorenog bazena na Slovenskoj plaži.

Gradska vlast DPS-a i SDP-a te 2008. godine, kako je na sjednici rečeno, po nepisanoj matrici kako bi se moćnici domogli atraktivnih parcela, prepisivala je opštinsku zemlju, pozivajući se na Zakon o sportu, na sportske klubove.

Tako je parcela na Slovenskoj plaži od 1.700 kvadrata upisana na vaterpolo klub i tu je ucrtan devetospratni hotel od 34.000 kvadrata bruto površine.

Imovina Opštine je i u Pržnu, u nekadašnjem poslovnom centru preko puta hotela “Maestra”, gdje su poslovni prostori uknjiženi na Mjesnu zajednicu “Sveti Stefan”, a očekuje se da Opština prepiše i ostatak tribina na gradskom plivalištu na Pizani, koji se vodi na Sportsko-ribilovno društvo “Delfin”.

Ni nakon šest godina od kada je nova vlast preuzela rukovođenje Budvom, poslije pada DPS-a, jedna od najatraktivnijih parcela u gradu – 2.524 kvadrata fudbalskog terena na lokaciji Lugovi, na samom ulazu u grad, 50 metara od mora i dalje se vodi na ugašeni Fudbalski klub “Mogren”.

Budvanski katastar odbio je da uknjiži Opštinu, nakon čega je Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva uložio žalbu resornom ministarstvu, koji dok je bio pod patronatom Demokratske partije socijalista nije odlučivao. Iako je Opština Budva zvanično osnivač tog fudbalskog kluba koji je trebalo prije dvije godine da obilježi stotinu godina postojanja, lokalna uprava ne uspijeva da neizgrađenu parcelu preknjiže na sebe. Do tada su javni izvršitelji u nekoliko navrata upisivali hipoteke na parcelu od strane brojnih povjerilaca kojima je fudbalski klub, kojim su upravljali kadrovi DPS, ostajao dužan, što je i klub otjeralo u sunovrat. Na parceli, koja obuhavata sjeverni dio fudbalskog igrališta, sa svlačionicama, a dijelom izlazi na glavni gradski bulevar, ucrtane su dvije kule bliznakinje od po 12 spratova.

U Starom gradu fantomske firme i dalje titulari

Sekretarijata za zaštitu imovine godinama unazad insistira kod Uprave za katastar i državnu imovinu da se obnovi katastar nepokretnosti za Stari grad, zbog brojnih nepravilnosti, kako bi spriječili višegodišnje zloupotrebe milionski vrijedne opštinske imovine kojom upravljaju ugašene ili nepostojeće firme.

Nekadašnja Uprava za nekretnine Crne Gore godinama se oglušavala o zahtjeve i urgencije koje je slao opštinski sekretarijat, kako bi se izvršilo novo takozvano katastarsko izlaganje Staroga grada, jer je decenijama unazad najvrednija imovina lokalne uprave upisana na davno ugašene opštinske ustanove i državne firme, što je omogućilo brojne zloupotrebe, pa i nezakonito korištenje i izdavanje u zakup vrijednih nekretnina.

U katastarskim evidencijama opštinske imovine, postoji situacija da se određena imovina i nakon više od 30 godina od gašenja određenih pravnih lica kojima su osnivači država i Opština, poput ONO, DZS i KIC, zgrade i kuće u Starom gradu i dalje vode na njih.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *