Drecun: Politička nestabilnost imaće posljedica po ekonomiju

Dodajte komentar

Da bi se moglo izgubiti dragocjeno vrijeme u suret najavljenoj krizi od jeseni, saglasni su ekonomisti. Politička nestabilnost imaće posljedice na stabilnost institucija, a samim tim na ekonomiju, kaže analitičar Predrag Drecun za TVCG.

Obaranje dvije Vlade za dvije godine za demokratiju nije nepoznanica, ali u ekonomskom smislu može imati negativan uticaj, naročito u svijelu krize koja se najavljuje za jesen, kaže Drecun, prenosi portal RTCG.

– Nije strašno što je Vlada pala, u Italiji Vlade padaju vrlo često i nema tih problema, ako su vam institucije jake, ali kad su vam institucije slabe, a zavise od političke stabilnosti, onda se dešava ovo što se dešava nama. Politička kriza uzrokuje institucionalnu, a to se odražava na priliv direktnih stranih investicija, na ekonomiju, na imidž države, sve moguće reperkusije ima kad je ekonomija u pitanju – napominje Drecun.

On navodi da je pitanje i na koji način će biti izglasan rebalans budžeta, čiji se predlog očekuje nakon turističke sezone, kada bi se mogao imati realniji uvid u stanje državne kase.

– Politička stabilnost, tj. institucionalna stabilnost, faktor je broj 1 za privlačenje direktnih stranih investicija, tek na 2. ili 3. mjestu su bili poreski sistemi, visine poreskih stopa i tako dalje. Dakle, moramo voditi računa o tome, kao država – kaže Drecun.

Globalna kriza mora da se odrazi i na Crnu Goru. Osim rebalansa, Crnu Goru najvjerovatnije čeka i novo zaduženje. A sve to pred jesen, koju najavljuju kao kriznu.

– Ukoliko vi uvozite inflaciju, ne postoji Vlada koja može to da spriječi i koja može da utiče svojim mjerama, tim prije što mi nemamo monetarnu politiku u svojim rukama i ograničeni smo na neke realne izvore, koje moramo da nabavimo. A realni izvore možeo da nabavimo na osnovu zaduženja, direktnih stranih investicija, doznaka iz inostranstva i donacija ili poklona – istakao je Drecun.

Po svemu sudeći, Crnu Goru čeka izazovan period, kako u sferi politike, tako i na polju finansija.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *