Cijena zlata na tronedjeljenom najnižem nivou

Dodajte komentar

Zlatom se trgovalo na najnižem nivou u posljednje tri nedelje, nakon što su zvaničnici Federalnih rezervi (Fed) ponovili svoju odluku o povećanju kamatnih stopa kako bi obuzdali inflaciju.

Bullion (obojeni metal koji je oplemenjen do visokog standarda elementarne čistoće) ograničio je svoj prvi nedeljni pad na pet, pošto su trgovci odmjerili nagovještaje zvaničnika Feda o većim kamatnim stopama. Predsjednik Fed banke u Ričmondu Thomas Barkin rekao je u petak da je centralna banka riješena da vrati inflaciju na cilj od dva odsto, čak i ako bi to značilo rizik od recesije u SAD.

Sve oči će biti uprte u predsedavajućeg Jeromea Powella kada ovog petka bude govorio na godišnjem skupu centralnih bankara u Jackson Holeu. Očekuje se da će ponovo izraziti odluku Feda da nastavi da povećava stope kako bi inflaciju stavio pod kontrolu.

Više stope opterećuju nekamatonosne poluge. Potražnja investitora je oslabila, a udeli u fondovima kojima se trguje na berzi padaju desetu sedmicu zaredom, prema prvim podacima koje je prikupio Bloomberg.

“Zlato bi moglo ostati pod pritiskom jer vidimo prelazak sa rizičnije imovine na sigurnost američkog dolara”, rekao je Ravindra Rao, šef istraživanja robe u Kotak Securities. ETF-ovi su u petak pokazali skromno interesovanje za kupovinu, ali će tržištu biti potrebno više dokaza da investitori ponovo ulaze, rekao je, prenosi Bloomberg Adria.

Prometno zlato je palo za čak 0,2 odsto na 1.742,96 dolara po unci, najniži nivo od 28. jula, a trgovalo se po cijeni od 1.744,40 dolara u 06.36 ujutru u Londonu. Bloomberg Dollar Spot indeks je porastao za 0,1 odsto nakon što je prošle nedjelje porastao za 2,1 odsto. Srebro je bilo stabilno, platina je pala, a paladijum je porastao za 0,6 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *