Bloomberg: Njemačkoj prijeti egzodus fabrika

Dodajte komentar

Njemačka, evropski industrijski centar, suočava se sa potencijalnim egzodusom fabrika jer se proizvođači dijelova za automobile, hemikalija i čelika sve teže nose s apsorbovanjem visokih cijena električne energije koje skoro svakog dana dostižu nove maksimume, piše Bloomberg, a prenosi Tanjug.

Cijene struje i gasa u Njemačkoj su se više nego udvostručile za samo dva mjeseca, a referentna evropska cijena električne energije na terminskom tržištu za godinu dana unaprijed porasla je na 570 eura po megawat-satu. Prije dvije godine bila je 40 eura, navodi njujorška agencija.

„Inflacija energije je mnogo dramatičnija ovdje nego drugdje. Plašim se postepene deindustrijalizacije njemačke privrede“, izjavio je Ralf Stoffels, glavni izvršni direktor kompanije BIW Isolierstoffe, koja proizvodi silikonske dijelove za automobilsku, avijacijsku i industriju uređaja.

Osiguranje upaljenih svjetala

Ova država se oslanjala na plin iz Rusije za snabdijevanje njenih elektrana i fabrika energijom, a sada se priprema za izazov bez presedana – da osigura upaljena svjetla i rad firmi nakon što je Rusija smanjila te isporuke, navodi se u tekstu.

Privremene obustave proizvodnje zbog visokih cijena energije već su registrirane ranije, pri čemu je proizvodnja đubriva i čelika u decembru i martu bila smanjena.

Evropska cijena gasa za isporuku u narednom mjesecu dostigla je u četvrtak rekordan nivo od 241 euro po megawat-satu, što je za oko 11 puta više od uobičajene za ovo doba godine, dodaje se dalje.

Mada Vlada u određenoj mjeri ograničava povećanje cijena sa kojima se suočavaju domaćinstva, firme nisu imune na rastuće troškove i mnoge se spremaju da prenesu troškove na kupce ili da se čak potpuno zatvore.

Izvor: Aljazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *