Bankama više od milijardu dolara kazni zbog slanja povjerljivih podataka mejlom i WhatsApp-om

Dodajte komentar

Bankarski giganti kao što su JPMorgan Chase i Bank of America suočavaju se sa više od milijardu dolara kazni koje će dobiti od regulatornih tijela zbog korištenja neodobrenih alata za razmjenu poruka zaposlenih, uključujući e-poštu i aplikacije poput WhatsAppa.

Američka Komisija za vrijednosne papire i berze (SEC) počela je prošle godine da ispituje ​​prakse vođenja evidencije banaka koje se odnose na korištenje ličnih uređaja, dok Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) takođe vrši istrage po tom osnovu.

Evo liste kazni za deset banaka koje su one već platile ili su to najavile u nedavnim izvještajima.

JP Morgan Chase

SEC i CFTC su prošle godine kaznili brokersko-dilersku kompaniju JP Morgan Chase sa 200 miliona dolara zbog nebezbjedne komunikacije osoblja putem ličnih mobilnih uređaja, aplikacija za razmjenu poruka i e-mailova. JP Morgan je priznao da je svojim ponašanjem prekršio zakone o hartijama od vrijednosti. Oav kazna bila je jedna od prvih velikih sankcija koje je inicirao predsjednik SEC-a Gary Gensler.

Morgan Stanley

Morgan Stanley je prvobitno pristao da plati 125 miliona dolara SEC-u i 75 miliona dolara CFTC-u kako bi se zaokružile istrage o načinu na koji vode evidencije, saopšteno je u julu. Za to je već izdvojio 200 miliona dolara zarade iz drugog kvartala.

Bank of America

Bank of America je u drugom tromjesečju izdvojila oko 200 miliona dolara za sudske sporove oko neovlaštenog slanja elektronskih poruka od strane zaposlenih. Banka je krajem jula saopštila da je u pregovorima o poravnanju sa SEC-om i CFTC.

Citigroup Inc

SEC istražuje Citi zbog komunikacija preko neodobrenih kanala koje koriste njegovi zaposlenici, otkrila je kompanija u regulatornom podnesku u februaru. Za rješavanje ovog pitanja već je izdvojila rezerve od zarade iz drugog kvartala, rekao je glavni finansijski direktor Mark Mason. Nije precizirao iznos, ali je rekao da je usklađen s onim što su otkrile slične kompanije.

Goldman Sachs

Goldman Sachs je u “naprednim razgovorima” sa SEC-om i CFTC-om kako bi se istraga završila, navodi se u podnesku za drugi kvartal.

Barclays

Britanska banka Barclays saopštila je da je postigla načelni dogovor da plati 200 miliona dolara američkim regulatorima, saopštila je kompanija u svom polugodišnjem izvještaju u julu.

Credit Suisse

Credit Suisse je u julu saopštio da je rezervisao 200 miliona dolara za sudske sporove koji se uglavnom odnose na pravila vođenja evidencije.

Deutsche Bank

Deutsche Bank je krajem jula objavila da je izdvojila 165 miliona eura za dodatne troškove za moguće regulatorne zahtjeve, dijelom na osnovu istraga SEC-a i CFTC-a.

UBS Group

UBS grupa je saopštila da američki regulatori sprovode istrage o banci i drugim finansijskim institucijama sa kojima su u vezi s poslovnim komunikacijama.

Izvor: Reuters

Prevod: Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *