Pet ključnih industrija popušta pod teretom energetske krize

Dodajte komentar

Energetska kriza se pogoršava i stavlja dodatni pritisak na industrije sirovina koje su glavni gradivni element svjetske privrede.

Kompanije iz industrija kao što su proizvodnja čelika, đubriva i aluminijuma bivaju primorane da – zbog činjenice da značajno zavise od cijena energenata – zatvore fabrike usljed porasta cijena. Materijali neophodni za proizvodnju električnih automobila ili solarnih panela takođe su na udaru.

Ova neizvijesnost može dodatno da optereti domaćinstva koja već trpe efekte visoke stope inflacije, ali i da gurne privrede u recesiju. A ako stvari sada izgledaju crno, na zimu kako tumače stručnjaci mogu biti i gore. Kakva je zapravo situacija po sektorima?

Industrijski metali

Kapacitet za proizvodnju cinka i aluminijuma se u Evropi smanjio za oko 50 odsto u proteklih 12 mjeseci, a izgleda da trendu još nije došao kraj. Ranije ove sedmice, kompanija Norsk Hydro ASA najavila je plan da zatvori topionicu aluminijuma u Slovačkoj krajem septembra. Kompanija Nyrstar ima iste planove za svoju topionicu cinka u Holandiji. Razlog obije odluke je vrtoglavi rast cijena, kako navode iz kompanija.

Kako su zalihe u Evropi već niske, ovo će dodatno otežati situaciju po pitanju količina iz uvoza. Proizvođači aluminijuma pate i u provinciji Sičuan u Kini, gdje glavni problem predstavlja suša. Zbog toga je kompanija Henan Zhongfu Industry morala da zaustavi rad topionice na nedjelju dana.

Situacija nije lakša ni u SAD, gdje je kompanija Century Aluminum van pogona stavila svoju ogromnu fabriku u Kentakiju nakon što su cijene energenata učinile proizvodnju neprofitabilnom.

I dok proizvođači bakra ne osjećaju puni udar krize, zbog prirode proizvodnog procesa, ni oni nisu u potpunosti pošteđeni. Na primjer, neki troškove prelivaju na potrošače kroz dodatne naplate vezane za energente.

Čelik

Restrikcije električne energije u provinciji Sičuan su pogodile više od 70 odsto lokalnih čeličana, izazvavši ili smanjenje obima proizvodnje ili zatvaranja. Ovo je dovelo do poskupljenja i rude gvožđa, i čelika. British Steel je jedna od kompanija koja zbog većih troškova podiže cijene. Iako je to u prošlosti moglo da prođe zbog snage evropske ekonomije, pitanje je šta će se desiti sada kada je izgledno da će privredni rast biti manji.

U SAD najmanje dvije čeličane su smanjile obim proizvodnje zbog rasta cijena energenata.

Zeleni metali

Kineska energetska kriza će vjerovatno dovesti do porasta cijene litijuma. U Sičuan provinciji se prošle godine proizvelo više od petine cjelokupnog kineskog litijuma, pokazuju podaci BloombergNEF. Analitičari očekuju da cijene skoče, makar u prvom periodu.

Ova provincija je takođe bitna za proizvodnju polisilikona koji se koristi u proizvodnji solarnih panela. Cijena ovog materijala, koji je takođe neophodan za proizvodnju vozila i računarskih čipova, skočila je za 12 odsto samo prošle sedmice.

Vještačka đubriva

Evropske kompanije koje se bave proizvodnjom vješačkih đubriva takođe zavise od cijene prirodnog gasa. I one, ali i slične kompanije u Kini, upravo zbog skoka cijene moraju da smanjuju obim proizvodnje. Poljoprivrednici se trude da obezbijede dovoljne količine hrane a više cijene đubriva bi mogle da ih natjeraju da ga koriste u manjoj mjeri, što bi moglo da dovede do manje žetve.

Evropa je izgubila najmanje četvrtinu svog kapaciteta proizvodnje vještačkog đubriva, a iz Međunarodnog udruženja proizvođača vještačkog đubriva predviđaju da će potrošnja đubriva na svjetskom nivou sljedeće godine opasti na nivo iz 2008.

Šećer

Iz evropskog giganta u proizvodnji šećera koji je upozorio na moguće prelivanje cijena, kompanije Suedzucker, rekli su da imaju plan da se prebace na druge izvore energije ako Rusija prekine dotok gasa.

Analitičari, pak, navode da bi ovo mogao da bude skup proces i da bi potrošači posljedično plaćali još više za šećer, a računi za namirnice im svakako nisu mali.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *