Buffett dobio dozvolu za preuzimanje do 50% Occidental Petroleuma, dionice uzletjele

Dodajte komentar

Berkshire Hathaway Warrena Buffetta u petak je dobio regulatorno odobrenje za kupovinu do 50 odsto naftnog diva Occidental Petroleum.

Dionice Occidentala skočile su 10 odsto nakon ove informacije i zatvorile su se na 71,29 dolara, poguravši njihov dobitak u 2022. na više od 145 odsto.

Berkshire je 11. jula podnio zahtjev Federalnoj regulatornoj komisiji za energetiku za kupnju više običnih dionica naftne kompanije u transakcijama na sekundarnom tržištu. Konglomerat je tvrdio da maksimalni udio od 50 odsto ne bi naštetio konkurenciji niti umanjio regulatorna ovlaštenja.

Carlos Clay, vršilac dužnosti direktora sektora za regulaciju električne energije, izdao je dopuštenje u petak, rekavši da je ono “u skladu s javnim interesom”.

Konglomerat je ove godine već drastično povećao svoj udio u Occidentalu. Berkshire trenutno posjeduje 188,5 miliona dionica Occidentala, što je jednako poziciji od 20,2 odsto. Premašio je ključni prag na kojem bi Berkshire mogao da zabilježi dio zarade naftne kompanije kao vlastitu, potencijalno dodajući milijarde dolara dobiti.

Berkshire takođe posjeduje 10 milijardi dolara povlaštenih dionica Occidentala i ima naloge za kupovinu još 83,9 miliona običnih dionica za pet milijardi dolara ili po pojedinačnoj cijeni od 59,62 dolara.

Nalozi su dobijeni kao dio ugovora iz 2019. kada je Berkshire pomogao finansiranje Occidentalove kupovine Anadarka. Ulog bi narastao na skoro 27 odsto ako Berkshire izvrši te naloge.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *