Za izlazak iz energetske krize potrebno je djelovati zajednički

Da bi iz aktuelne energetske krize izašli kao pobjednici i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i društvo i zemlja potrebno je djelovati zajednički, energetski sektor proizvodnjom, uvozom i distribucijom, država adekvatnim i pravovremenim mjerama zaštite sistema, a građani i privreda racionalnom potrošnjom, poručili su iz EPCG koja danas obilježava 112 kompanije.

EPCG danas obilježava Dan Društva, u znak sjećanja na datum kada je, prije 112 godina, kralj Nikola I pustio u rad prvu električnu centralu u Crnoj Gori.

Ovogodišnji rođendan kompanije u kompaniji su vidjeli kao zgodnu priliku za podsjećanje na rezultate ostvarene u proteklom periodu, ali i da najave buduće aktivnosti, uz podsjećanje na razmjere globalne energetske krize, koje cijelom društvu nalažu oprez i racionalnu potrošnju.

Ističu da je prethodna godina obilježena rekordima: najveća proizvodnja, najveći neto profit i najveći stepen naplata u istoriji kompanije.

“Takođe, pokrenuti su brojni razvojni projekti, a neki od njih su ušli u fazu realizaciju već u ovoj godini. S ponosom ističemo činjenicu da su nedavno, u sklopu projekta ‘Solari 3000+ i 500+’, ugrađeni prvi fotonaponski paneli, čime je EPCG potvrdila posvećenost energetskoj tranziciji, ali i spremnost da, poslije četiri decenije, stvara uslove za proizvodnju novih KWh, što se, u kontekstu globalne energetske krize, ispostavlja kao presudan faktor za očuvanje stabilnosti energetskog sistema. Veoma visok stepen interesovanja građana najbolja je potvrda ispravnosti ulaganja u ovaj projekat i svakako da predstavlja garanciju njegovog širenja. Koncept je jednostavan: građani dobijaju priliku da proizvode električnu energiju, čime se pospješuje kako disperzivnost proizvodnje, tako i mogućnost da cio sistem, u svakom segmentu, bude trajno stabilan”, navode iz EPCG.

Uporedo sa redovnim godišnjim remontima hidropostrojenja, napominju da je započeta i ekološka rekonstrukcija TE “ljevlja”, što najvećem postrojenju omogućava produženje radnog vijeka.

“Što se tiče ostalih aktivnosti, poseban značaj pripada projektima toplifikacije Pljevalja – što upućuje na ozbiljan doprinos poboljšanju kvaliteta života u tom gradu – zatim VE „Gvozd“, HE „Komarnica“ i mnogi drugi, a sve u funkciji povećanja proizvodnih kapaciteta Kompanije”, dodali su.

Podsjećaju i da je u maju tekuće godine, prvi put, održan Simpozijum „EPCG NET“, na kome su učestvovala najveća regionalna imena iz oblasti energetike.

“Značaj ovog skupa se ogleda u činjenici da su gotovo svi učesnici, nezavisno od ugla iz kog nastupaju, saglasni u ocjeni da je energetska kriza nova realnost s kojom se možemo uhvatiti u koštac samo ukoliko djelujemo zajedno: energetski sektor – izvršna vlast – domaćinstva i privreda. Prevazilaženje krize je, objektivno, moguće ostvariti kombinovanjem dvaju faktora: investiranjem u nove izvore energije i stimulisanjem štednje kod kupaca, prvenstveno domaćinstava. S tim u vezi je i nova politika popusta koju promoviše naša kompanija, a prema kojoj se olakšice odnose na redovne platiše čija mjesečna potrošnja ne prelazi 500 KWh (13% za članove ‘Zlatnog tima’ i 5% za ostale redovne platiše)”, navodi se u saopštenju.

Ističu da je u ovom trenutku, Crna Gora jedna od rijetkih evropskih zemalja u kojima kompletan teret energetske krize snosi energetski sektor.

“Uporedni primjeri upućuju na praksu državnih mjera pomoći ili povećanja cijena, odnosno uvođenja restrikcija”, navode iz EPCG.

Da bi EPCG ostala kompanija na koju cijelo društvo može da se osloni, neophodno je, kažu, da svi kupci električne energije – i domaćinstva i privreda i javna uprava – budu svjesni ozbiljnosti trenutka u kome se nalazimo, a koji se, kako su kazali, više od bilo čega drugog, ogleda u tome što nas je uvoz nedostajućih količina za prvih sedam mjeseci 2022. godine koštao 89 miliona eura više nego 2021. godine.

“Ta razlika je najočitija u sedmom mjesecu: dok smo u julu 2021. godine uvozili električnu energiju po cijeni od šest miliona eura, dotle smo u julu 2022. godine za uvoz morali da opredijelimo čak 36 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Naznačena razlika je, kako navode, posljedica dramatičnog rasta cijena na tržištu: prošle godine je prosječna cijena bila 68,39 EUR/MWh, a ove je 247,90 EUR/MWh”, navodi se u saopštenju.

“Da bi iz aktuelne energetske krize izašli kao pobjednici – i kao kompanija i kao društvo i kao zemlja – potrebno je, kažu, da djelujemo zajednički, svako iz svog ugla: energetski sektor proizvodnjom, uvozom i distribucijom, država adekvatnim i pravovremenim mjerama zaštite sistema, a građani i privreda racionalnom potrošnjom. Nastavljamo da radimo u opštem interesu, ponosni na bogatu tradiciju, posvećeni razvoju i uvjereni da se aktuelna energetska kriza može uspješno prebroditi samo racionalnim i sinhronizovanim djelovanjem svih društvenih činilaca”, zaključuje se u saopštenju.

Check Also

Polovni automobili postaju luksuz: Zbog visokih cijena i skupih kredita van domašaja većine kupaca

Visoke cijene i rastuće kamate izbacile su polovne automobile van domašaja sve većeg broja kupaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.