Na gubitku samo proizvođači mlijeka

Dodajte komentar

Registrovane mljekare blago su podigle cijenu otkupa mlijeka prema farmerima, ali ostaje da se međusobno dogovore o izjednačavanju otkupne cijene, dok će proizvođači u narednom periodu tražiti da se poljoprivrednim proizvođačima ustupi državno zemljište na korišćenje, kao i povraćaj akciza na gorivo za poljoprivrednu mehanizaciju, kazao je predstavnik proizvođača mlijeka Vlado Lakić.

“Ministarstvo trenutno nema sredstava ni mogućnosti da ove godine podigne subvencije, ali kreiranjem agrobudžeta za narednu godinu nadamo se da će se naći niz mjera i da se mijenja sudbina crnogorskog stočarstva, odnosno da ide uzlaznom putanjom u odnosu na prethodnih nekoliko mjeseci”, poručio je Lakić.

On navodi da farmeri neće odustati od svojih zahtjeva, te da očekuje da i mljekare povećaju cijenu otkupa.

“Trenutna otkupna cijena je oko 40 centi po litru, dok mi tražimo da ona bude oko 50 centi. Uporno pominjemo da je neophodno povećanje, i sa tom cijenom i državnim i opštinskim subvencijama mi bismo mogli poslovati rentabilno. Potrebno je povećati otkupnu cijenu, a očekujemo konkretnu akciju narednih dana, ali stava su da će doći do povećanja”, kazao je Lakić.

Lakić ističe da se otkupna cijena mlijeka duži niz godina nije mijenjala, dok su otkupljivači podizali cijenu prema marketima.

“U ovom lancu samo proizvođači zarađuju mrvice, dok otkupljivači, marketi i država posluju pozitivno. Tražimo samo da se to izbalansira i da vidimo koliko su spremni da povećaju cijenu otkupa, jer svjesni smo da svi skupa snosimo teret poskupljenja izazvanog pandemijom i ratom u Ukrajini”, istakao je Lakić nakon sastanka.

Jedan od farmera Željko Radeč kazao je da su svi građani svjesni poskupljenja mliječnih proizvoda u poslednjih godinu.

“Otkupljivači prodaju litar jogurta trgovačkim lancima po 85 centi. Taj litar u prodavnici košta oko 1,25 eura, i prodavnice zarade više nego što nama treba da proizvedemo tu sirovinu. Sve to govori u kolikom smo mi problemu i koliko nam je teško da opstanemo”, navodi Radeč.

Miodrag Došljak, savjetnik za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kazao je nakon sastanka koji je održan u ministarstvu da je nemoguće ispuniti zahtjeve mljekara za ovu godinu.

“Agrobudžetom za narednu godinu imamo više mjera koje će pomoći poljoprivrednim proizvođačima, povećanje premije na ove cijene je nemoguće. Svakakou planu je da agrobudžetom za narednu godinu pripremimo više mjera, a ove godine već skoro 50 odsto subvencija daje ministarstvo. Kada je riječ o zemljištu, odrađen je popis zemljišta, i već nakon Nove godine moći će da konkurišu za zakup i napraviće se skala po kojoj će prioritet imati oni sa više grla”, zaključio je Došljak.

Ne razmišljaju o protestima

Radeč se nada da će se nešto konkretno promijeniti u narednom periodu.

Ispod 50 centi otkupne cijene mi nemamo ništa. U Srbiji je ta cijena, tako da ni mi više ne možemo da izdržimo sa ovakvim cijenama. Više ne razmišljamo o protestima, ne vidimo svrhu toga. Samo želimo da riješimo naš problem i nastavimo da radimo. Čak ima nas koji razmišljamo da u potpunosti odustanemo od proizvodnje, jer je postalo smiješno u koliko teškim uslovima radimo. Ministarstvo je dalo maksimum koji je moglo, samo tražimo da se preraspodijele sredstva da svi od ovoga možemo da živimo kazao je Radeč.

Izvor: Dan

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *