Francuska ima najnižu stopu inflacije od članica EU, a Estonija najvišu

Dodajte komentar

Godišnja inflacija u Evropskoj uniji iznosila je 9,8 odsto u julu, u odnosu na 9,6 procenata u junu. Godinu dana ranije, stopa je bila 2,5 odsto, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat). Na mesečnom nivou, potrošačke cijene u EU su u julu porasle za 0,2 procenta.

Međugodišnja inflacija u eurozoni se ubrzala sa junskog nivoa od 8,6 procenata na 8,9 odsto u julu, što je njen najviši nivo od uvođenja eura 1999. godine, piše u izvještaju Eurostata.

Iz Eurostata navode da su najniže godišnje stope inflacije registrovane u Francuskoj i Malti (obe po 6,8 odsto), kao i u Finskoj (osam procenata).

Najviše godišnje stope zabilježene su u Estoniji (23,2 odsto), Letoniji (21,3 procenta) i Litvaniji (20,9 odsto). U poređenju sa junom, godišnja inflacija je pala u šest država članica, zatim ostala stabilna u tri, dok je porasla u osamnaest država članica.

Najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije evrozone u julu je dala energija (+4,02 procenta), zatim slijede hrana, alkohol i duvan (+2,08 odsto), usluge (+1,60 odsto) i neenergetski industrijski proizvodi (+1,16 odsto).

Cijene u sektoru usluga, koji učestvuje više od dvije trećine u bruto domaćem proizvodu (BDP) eurozone, porasle su u julu za 3,7 odsto međugodišnje, a industrijska roba je bila za 4,5 procenata skuplja nego 12 mjeseci ranije.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *