Ruski krvavi dijamanti i “politička demagogija”

SAD, EU i Kanada pozvale su da se ruski dijamanti označe kao krvavi“ zbog sukoba u Ukrajini, objavio je Njujork tajms pozivajući se na američke zvaničnike.

To je objavio Njujork tajms pozivajući se na američke zvaničnike, prenosi Sputnjik internešenal. Zapadne zemlje su preduzele korake protiv ruskog kamenja jer „prihodi od te proizvodnje [dijamanata] idu u korist istoj državi koja vodi unaprijed smišljen, ničim izazvan i neopravdani rat“, naveo je zvaničnik američkog Stejt departmenta Džordž Čajati u pismu organizaciji Kimberli proces, kako citira Njujork tajms.

Kimberli proces osnovan je 2000. godine rezolucijom Ujedinjenih nacija kako bi se spriječio protok „konfliktnih“ ili „krvavih“ dijamanata, koji su ilegalno iskopani, i sa prihodimod prodaje koji se koriste za finansiranje regionalnih sukoba i terorističkih grupa.

Tokom sastanka Kimberli rocesa u Bocvani u junu razgovaralo se o pitanju ruskih dijamanata, ali nisu postignuti opipljivi rezultati nakon što su proces blokirale Rusija, Kina i Belorusija, piše list. Nakon toga su učesnici počeli da se spore da li Rusija treba da učestvuje na sjednicama, ali u svakom slučaju sve odluke u organizaciji moraju jednoglasno da donesu svih 80 zemalja članica.

Prema izvještaju, SAD su zabranile uvoz ruskih neobrađenih dijamanata čim je Rusija započela svoju specijalnu operaciju u Ukrajini, ali postoji rupa u američkom zakonu: zabrana uključuje samo neobrađene dragulje, koji mijenjaju zemlju porekla nakon obrade. Ruski dijamanti i dalje ulaze u SAD, jer Rusija svoje dragulje šalje u Indiju na poliranje, pa postaju indijskog porijekla, objašnjava se u Njujork tajmsu.

Pokušaji zapadnih zemalja da ruske dijamante označe kao krvave još uvjek ne uspijevaju. Rusko ministarstvo finansija je za Njujork tajms saopštilo da ovi pokušaji nisu ništa drugo do „politička demagogija“, dodajući da se dijamantima finansira razvoj društvene infrastrukture zemlje.

Izvor: B92.net

Check Also

Kako da znate kada je vaša ambicija dobra, a kada loša?

Ambicija može da se definiše kao težnja za nekom vrstom postignuća ili razlikovanja. Uključuje, prvo, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.