Prva banka kažnjena jer kasni izvještaj revizora

Prva banka je kažnjena jer Centralnoj (CBCG) nije u zakonskom roku dostavila izvještaj revizora na svoje poslovanje u prošloj godini, saopšteno je iz monetarne institucije.

”Finansijski izvještaj Prve banke sa mišljenjem eksterog revizora za prošlu godinu nije objavljen na sajtu CBCG, zato što još nije dostavljen. Naime, Prva banka nije uspjela da blagovremeno angažuje eksternog revizora koji bi u skladu sa propisanim rokovima obavio reviziju finansijskih izvještaja za prošlu godinu“, kazali su Vijestima iz CBCG.

Sve banke su obavezne da dostave izvještaje revizora najkasnije 120 dana od završetka godine, odnosno do kraja aprila, nakon čega ih CBCG objavljuje na svom sajtu.

CBCG je objavila revizorske izvještaje za sve banke, osim za Prvu, čiji je većinski vlasnik brat predsjednika države Mila Đukanovića, Aco Đukanović, dok je najveći mali akcionar i deponenet Elektroprivreda.

Iz CBCG su kazali da je Prva banka o svim okolnostima usljed kojih nije mogla da blagovremeno angažuje eksternog revizora obavijestila Centralnu banku, tražeći prolongiranje roka za dostavljanje navedenog izvještaja.

„CBCG na to nije dala saglasnost, već je prema Prvoj banci adekvatno i blagovremeno preduzela radnje i aktivnosti u skladu sa kaznenim odredbama Zakona o kreditnim institucijama”, naveli su iz te institucije.

Prema Zakonu o kreditnim institucijama, kazna za nedostavljanje godišnjih finansijskih iskaze, sa izvještajem i mišljenjem spoljnog revizora, Centralnoj banci u roku od 120 dana od isteka poslovne godine na koju se odnosi, iznosi od deset do 40 hiljada eura.

U Zakonu piše i da CBCG na svojoj internet stranici, bez odlaganja, objavljuje podatke o pravosnažnim kaznama izrečenim kreditnoj instituciji i odgovornim licima u njoj, u prekršajnom postupku zbog kršenja odredbi zakona ili propisa donesenih na osnovu tog zakona. Međutim CBCG nije na sajtu objavila tu kaznu.

CBCG ima pravo da odloži objavljivanje kazne ili je objavi na način kojim se ne odaju podaci o kreditnoj instituciji i odgovornim osobama, ako smatra da bi to za njih prouzrokovalo nesrazmjernu štetu.

Prema podacima sa sajta Prva banke, njen nadzorni odbor je 29. marta za revizora predložio Društvo za reviziju BDO. Skupština akcionara je trebalo da ga izabere na sjednici 20. aprila, ali ona nije održana, već je odložena za 5. maj.

”Predstavnici CBCG su održali sastanak sa Društvom za reviziju koje je angažovala Prva banka da obavi reviziju finansijskih izvještaja za prošlu godinu, na kojem je razgovarano o pitanjima vezanim za obavljanje revizije, kao i očekivanim rokovima za njen završetak. Prema informacijama dobijenim od Prve banke, proces revizije finansijskih izvještaja za prošlu godinu, na individualnoj i konsolidovanoj osnovi, u završnoj je fazi i njegovo dostavljanje CBCG se očekuje nakon njegovog razmatranja i usvajanja na Skupštini akcionara 25. avgusta“, naveli su iz CBCG.

Izvor: Mina

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.