Privredni rast eurozone u drugom kvartalu revidiran naniže

Dodajte komentar

Ekonomski rast eurozone bio je nešto manji u drugom tromjesečju nego što je provobitno procijenjeno, ali je i dalje jak, pokazali su današnji revidirani podaci Evropskog statističkog zavoda, Eurostata, dok je zaposlenost ponovo porasla.

Eurostat je objavio da je bruto domaći proizvod (BDP) 19-članog valutnog bloka porastao za 0,6 posto na kvartalnom nivou u periodu april-jun 2022, a ne za 0,7 procenata, koliko je prvobitno procijenjeno, prenosi Rojters.

Na godišnjem nivou, privreda eurozone je zabilježila rast u navedenom tromjesečju od 3,9 procenata, što je ispod preliminarne procjene od 4 posto.

Eurostat je takođe saopštio da je zaposlenost u eurozoni porasla u prošlom tromjesečju za 0,3 odsto na kvartalnom nivou i za 2,4 procenta na godišnjem.

Ekonomisti smatraju da bi rast u drugom tromjesečju mogao biti posljednji u tekućoj godini, budući da očekuju da će sve veća inflacija i problemi u lancu snabdijevanja izazvati blagu recesiju u narednih 12 mjeseci.

Sve evropske ekonomije suočavaju se sa posljedicama rata u Ukrajini. Neizvjesnosti vezane za tok rusko-ukrajinskog sukoba urušile su povjerenje potrošača i preduzeća, a uz to ovaj region i dalje strahuje od potpunog prekida isporuka ruskog gasa koji bi gurnuo ekonomiju bloka u mnogo dublji pad.

Rast BDP-a u drugom kvartalu uglavnom je rezultat snažnih rezultata Italije i Španije koje su zabilježile kvartalni rast od 1 posto, odnosno od 1,1 odsto respektivno, uprkos stagnaciji u Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, napominje britanska agencija.

(Tanjug)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *