Privredni rast eurozone u drugom kvartalu revidiran naniže

Ekonomski rast eurozone bio je nešto manji u drugom tromjesečju nego što je provobitno procijenjeno, ali je i dalje jak, pokazali su današnji revidirani podaci Evropskog statističkog zavoda, Eurostata, dok je zaposlenost ponovo porasla.

Eurostat je objavio da je bruto domaći proizvod (BDP) 19-članog valutnog bloka porastao za 0,6 posto na kvartalnom nivou u periodu april-jun 2022, a ne za 0,7 procenata, koliko je prvobitno procijenjeno, prenosi Rojters.

Na godišnjem nivou, privreda eurozone je zabilježila rast u navedenom tromjesečju od 3,9 procenata, što je ispod preliminarne procjene od 4 posto.

Eurostat je takođe saopštio da je zaposlenost u eurozoni porasla u prošlom tromjesečju za 0,3 odsto na kvartalnom nivou i za 2,4 procenta na godišnjem.

Ekonomisti smatraju da bi rast u drugom tromjesečju mogao biti posljednji u tekućoj godini, budući da očekuju da će sve veća inflacija i problemi u lancu snabdijevanja izazvati blagu recesiju u narednih 12 mjeseci.

Sve evropske ekonomije suočavaju se sa posljedicama rata u Ukrajini. Neizvjesnosti vezane za tok rusko-ukrajinskog sukoba urušile su povjerenje potrošača i preduzeća, a uz to ovaj region i dalje strahuje od potpunog prekida isporuka ruskog gasa koji bi gurnuo ekonomiju bloka u mnogo dublji pad.

Rast BDP-a u drugom kvartalu uglavnom je rezultat snažnih rezultata Italije i Španije koje su zabilježile kvartalni rast od 1 posto, odnosno od 1,1 odsto respektivno, uprkos stagnaciji u Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, napominje britanska agencija.

(Tanjug)

Check Also

Erste Grupa slavi 25. godišnjicu inicijalne javne ponude

Inicijalna javna ponuda Erste realizovana je listiranjem na Bečkoj berzi pre 25 godina, 4. decembra …

Leave a Reply

Your email address will not be published.