Pad cijena osnovnih životnih namirnica vjerovatno u narednih petnaestak dana

Dodajte komentar

Po završetku turističke sezone, u narednih petnaestak dana, vjerovatno možemo očekivati pad cijena – bar na artiklima iz kategorije osnovnih životnih namirnica.

To je gostujući u Bojama jutra Televizije Vijesti rekao Miroslav Cimbaljević iz Ministarstva poljoprivrede.

On je objasnio da se pad cijena može očekivati kada se potroše rezerve uvezene po skupljim cijenena.

“Imali smo veliku propagandu, koja je bila i realna, a to je da nam prijeti nestašica hrane u toku ljetnjih mjeseci tako i na jesen. Iz tog razloga su trgovački lanci i prerađivači obezbijedili značajne količine robe po skupljim cijenama, koje su bile i do 20 procenata skuplje nego što su u ovom trenutku”, istakao je Cimbaljević.

Dodaje da se upravo zbog toga odmah sada kod nas ne može reflektovati pad cijena na svjestkom tržištu i na berzi.

“Već je potreban određeni vremenski period kako bi trgovački lanci i prerađivači rasprodali količine koje su nabavili u tom periodu”, kaže Cimbaljević.

Dakle, kada se potroši ta rezerva može se očekivati pad cijena?

“Tako je, mi smo i na njih apelovali, s obzirom na to da nemamo budžetske rezerve da naprave određene zalihe sa ciljem da imamo kontinuitet u snabdijevanju, pa su iz tog razloga i napravljeni ti lageri”, rekao je Cimbaljević.

Naveo je i primjer koji oslikava pad cijena…

“U ovom trenutku uvozna cijena ulja bez PDV-a je 1,70 eura, a prije tri mjeseca su trgovački lanci isto to ulje uvozili za 2,20 ili 2,30 eura. To je veoma značajan pad cijena”, zaključio je Cimbaljević.

(Vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *