Naredna decenija donosi značajne promjene u globalnoj ekonomiji

Dodajte komentar

U narednih 10-ak godina, svjetska ekonomija će doživeti velike promjene. Kako ukazuju predviđanja, Kina će preteći Sjedinjene Američke Države i postati najveća ekonomija na svijetu.

Centar svjetske ekonomije odavno je odlutao iz Evrope i Sjeverne Amerike u Aziju. Ovaj globalni pomak pokrenut je smanjenjem trgovinskih barijera i povećanjem ekonomskih sloboda, što je privuklo veliku količinu direktnih stranih investicija (SDI).

Drugi veliki pokretački faktor bila su poboljšanja infrastrukture i komunikacije, kao i opšte povećanje ekonomske složenosti na kontinentu.

Kada će Kina postati najveća ekonomska sila?

Očekuje se da će Kina nadmašiti SAD do 2030. Brži oporavak od očekivanog u SAD 2021. i kineske borbe u okviru „nulte-COVID“ politike odložile su da zemlja zauzme prvo mjesto za oko dvije godine, prenosi Blic.

Kina je zadržala pozitivan rast BDP-a zahvaljujući stabilnosti koju obezbjeđuje domaća tražnja. Ovo se pokazalo ključnim u održavanju ekonomskog rasta zemlje.

Kineska fiskalna i ekonomska politika bila je fokusirana na ovo prije pandemije zbog straha od rastućih zapadnih trgovinskih ograničenja.

Indija je spremna za mjesto broj 3

Očekuje se da će Indija postati treća najveća zemlja u smislu BDP-a sa 10,8 biliona dolara predviđenih 2031. godine, piše Visual Capitalst.

Gledajući unazad, Indija je imala BDP od samo 949 milijardi dolara u 2006. Do danas BDP Indije se više nego utrostručio, dostigavši 3,1 bilion dolara u 2022. Tokom narednih 15 godina, očekuje se da će se ponovo utrostručiti.

Šta stoji iza ovog impresivnog rasta?

Za početak, ekonomija zemlje imala je mnogo više prostora za poboljšanje od drugih nacija. Demografija takođe ide u prilog zemlji. Dok srednja starost u mnogim zrelim ekonomijama raste, Indija ima mladalačku radnu snagu. U stvari, srednja starost Indije je punih 20 godina niža od Japana, koji je trenutno treća najveća ekonomija.

Tokom posljednjih 60 godina, uslužna industrija je porasla na oko 55% indijskog BDP-a. Telekomunikacije, softver i IT ostvaruju većinu prihoda u ovom sektoru. Samo IT proizvodi 10% BDP-a zemlje.

Velika indijska radna snaga koja govori engleski jezik pokazala se privlačnom za međunarodne kompanije kao što su Intel, Google, Meta, Microsoft, IBM i mnoge druge, dok domaća startap scena nastavlja da cvjeta.

Kako će izgledati globalna ekonomija 2031.?

Do 2031. godine doći će do velikih promjena u rangiranju globalne ekonomske moći.

Kao što smo ranije rekli: Kina će postati najveća svjetska ekonomija u smislu BDP-a, a Indija će biti treća svjetska ekonomija. Hajde da pogledamo i 10 najboljih ekonomija do 2031.

Od pet najvećih ekonomija, tri se nalaze u Aziji: Kina, Indija i Japan – jasna demonstracija kako se ekonomska moć pomjera ka velikim naseljenim centrima u Aziji.

Evropa će imati četiri zemlje u prvih 10: Njemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku i Italiju. Od Južne Amerike, samo Brazil se pojavljuje u prvih 10.

Prema ovim projekcijama, Rusija se nalazi izvan prvih 10 u 2031. Naravno, ostaje da se vidi kako će razorne sankcije i globalna izolacija uticati na ekonomsku putanju zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *