Kvadrat novogradnje dostigao 1.375 eura

Dodajte komentar

Prosječna cijena kvadratnog metra novoizgrađenog stana u Crnoj Gori za period od aprila do juna bila je 1.375 eura, novi su preliminarni podaci Uprave za statistiku – Monstata.

Konkretno, za stan u novogradnji koji su gradile kompanije u drugom kvartalu 2022. godine prosječno je trebalo izdvojiti 1.425 eura po kvadratu, dok je istovremeno cijena za solidarnu stambenu izgradnju iznosila 591 eura za kvadrat.

“Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća”, podsjećaju iz Monstata.

 

Prosječna cijena u Podgorici iznosila je 1.393 eura, u primorskom regionu 1.473 eura, u središnjem regionu 611 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji bila 915 eura.

Prema metodologiji koju Monstat primjenjuje za istraživanje “Cijene stanova u novogradnji”, u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji ulaze samo jedinice koje su prvi put prodate, ali ne i stari stanovi, poslovni objekti, zemljište i druge nekretnine. Takođe, istraživanje ne predstavlja odraz ponude i tražnje novih stanova na tržištu, već cijene prema zaključenim kupoprodajnim ugovorima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *