Evo zašto ne treba da ručate za radnim stolom

Dodajte komentar

Poznato je da hraljivi obrok može doprinijeti našem zdravlju i produktivnosti, ali je jednako važno kako, gdje i s kim jedemo. Iako možda mislite da ste produktivniji ako ručate za radnim stolom, ručak na drugom mjestu može biti nešto najbolje za vaše zdravlje i zdravlje vašeg poslovanja.

Vanredni profesor organizacijske i upravljanja ljudskim resursima na Univerzitetu u Torontu John Trougakos objavio je studiju o obrascima pauze za ručak kancelarijskih radnika i kaže da njihov nedostatak može uzrokovati veći umor i nižu produktivnost.

Evo zašto nikada ne bi trebalo da jedete ručak za radnim stolom.

  1. Odmorite um

“Imamo sasvim određenu količinu psihološke energije koju koristimo svakog dana. Svi napori da kontrolišemo ponašanje, da radimo i da fokusiramo se crpe se iz tog izvora psihološke energije. Jednom kada se taj izvor energije iscrpi, postajemo manje efikasni u svemu”, kaže Trougakos. Obrok tokom posla pruža savršenu priliku da se odvojimo od izvora tog odliva energije i napunimo svoje baterije.

  1. Pojačajte kognitivne sposobnosti ručkom u parku

Iako jednostavna promjena okruženja može pomoći da se stimulišu nove ideje, studija iz 2013. koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Heriot-Watt i Univerziteta u Edinburgu pokazala je da boravak na zelenim površinama, pa čak i gledanje parka s prozora kancelarije, ima regenerativne efekte, pomaže u oporavku pažnje i uticaja stresa.

  1. Stvorite naviku “prekidanja”

Trougakos kaže da su zaposleni često pod pritiskom da ručaju za radnim stolom, jer se boje da ne ispadnu lijeni ako odu na pauzu. Međutim, u proučavanju obrazaca pauze za ručak kancelarijskih radnika, otkrio je da su zaposleni koji su radili tokom ručka bili više umorni.

„Umor je povezan sa smanjenjem efikasnosti, produktivnosti i tačnosti rada“, kaže on.

Definisanje odreiđene prostorije za odmor zaposlenih znači da kompanije cijeni njihovo vrijeme odmora, što rezultira manjim umorom i većom produktivnošću.

  1. Izbjegavajte poslovne ručkove

Poslovni ručak može biti jednako zamoran kao i ručak dok radite za stolom.

“To vam ne pruža priliku da se oporavite”, kaže Trougakos.

Iako možemo pretpostaviti da nam druženje tokom ručka može pomoći da se opustimo, Trougakos kaže da to nije bio slučaj sa zaposlenima u njegovoj studiji koji su tokom obroka imali razgovore usredsređene na posao.

„Družiš se sa ljudima s kojima ne možeš možeš uvijek da se opustiš i budeš svoj“, kaže Trougakos.

Dok je vrijeme provedeno sa kolegama dovelo do većeg nivoa umora, razgovor telefonom sa prijateljem je, s druge strane, djelovao poput odmora. Ako ipak zakažete poslovni ručak, napravite pauzu prije nego što se vratite u kancelariju – prošetajte ili obavite neku aktivnost koja vam prija (muzika, razgovor sa prijateljem) – što će vam omogućiti da se „isključite“ na nekoliko trenutaka.

Izvor: Entrepreneur

Prevod: Bankar.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *