Damjanović: Poskupljenje struje i restrikcije su opcija ako se stanje ne popravi

Dodajte komentar

Situacija je delikatna, a restrikcije i poskupljenje struje jedna su od opcija ukoliko se stanje ne popravi u narednom periodu, saopštio je rukovodilac sektora za korporativne komunikacije Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Tomaš Damjanović.

On je gostujući u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” na Radio Televiziji Crne Gore (RTCG) kazao da ta kompanija ima obezbijeđene količine električne energije za avgust i septembar, ali da će ostatak godine zavisiti od više faktora.

– Restrikcije su generalno posljedica globalne energetske krize, koja utiče na sve. Situacija na tržištu je delikatna i nezgodna za sve učesnike – može se desiti da imate dovoljno novca da nabavite električnu energiju, ali da na tržištu nema dovoljno robe – kazao je Damjanović.

On je saopštio da je za električnu energiju za prvih sedam mjeseci utrošeno 117 miliona, dok je za isti period lani izdvojeno 28 miliona.

– Mi ćemo nastojati da ne dođemo u situaciju kao neke države u regionu, ali restrikcije su jedna od opcija. Potrebna nam je ispružena ruka i kupaca – domaćinstva, privreda, javna uprava… – naveo je Damjanović.

On je ukazao na to da ne bi posezali za poskupljenjima struje ako bi hidrološka situacija, kao i ona u postrojenjima bile povoljne.

– Cijene svih artikala su skočile, poskupljenja su nepopularna mjera i radimo sve što možemo da do toga ne dođe. Naravno, i to je jedna od opcija ako okolnosti ne odu po planu – kazao je on.

Željezara ozbiljan resurs

Damjanović smatra da je rano govoriti o tome kako će rezultirati razgovori EPCG i turskog Tosijalija.

– Interes EPCG je da posluje u opštem inetersu i da dođe do što više izvora električne energije – kazao je on.

Damjanović ističe da su problematični drugi i treći kvartal, “što ranije nije bio slučaj jer su cijene bile drugačije”.

– Osnovni cilj EPCG je proširenje proizvodnog portfolija, i Željezara predstavlja ozbiljan resurs u pogledu energetskog potencijala. U narednom periodu skeniraće se i prezentovati javnosti zahtjevi turske kompanije – dodao je Damjanović.

Saopštio je i da u kompaniji ozbiljno razmatraju sugestiju Vlade i da li bi investiranje u Željezaru zadovoljilo njihove potrebe.

– Ponuda od Vlade za kupovinu Željezare do ovog trenutka nijesmo dobili, samo zeleno svjetlo da se može otpočeti razgovor sa sadašnjim vlasnikom na tu temu – kazao je Damjanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *