Ruski biznismeni tuže Evropsku uniju, dolazi li i Crna Gora na red?

Ruski milijarder Roman Abramovič (Forbs procjenjuje njegovo bogatstvo na 8,6 milijardi dolara) podnio je tužbu Evropskom sudu pravde u Luksemburgu protiv Savjeta EU, koji mu je uveo sankcije.

Abramovič se sredinom marta našao pod sankcijama Evropske unije, a restriktivne mjere uključuju zamrzavanje imovine i zabranu ulaska.

Obrazlažući svoju odluku, EU je Abramoviča nazvala “ruskim oligarhom sa dugim i bliskim vezama sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom”.

Evropska unija je saopštila i da je taj biznismen ključni akcionar u kompaniji “Evraz” čelika i rudarstva i da je ta kompanija jedan od najvećih poreskih obveznika u Rusiji.

Pored Abramoviča, tužbe protiv Savjeta EU podnijeli su i drugi ruski biznismeni koji su potpali pod sankcije. Među njima su akcionari Alfa banke Petr Aven i Mihail Fridman.

Odluku EU smatraju nerazumnom i sposobnom da nanese neopravdanu štetu poslovanju. Odluku EU osporio je i vlasnik “Severstal” Aleksej Mordašov i, kako je prenio Blumberg, osnivač USM Holdingsa Ališer Usmanov.

U arhivi suda nalaze se i tužbe državne korporacije VEB.RF, njenog šefa Igora Šuvalova, bivšeg predsjednika upravnog odbora grupe “Sinara” Aleksandra Pumpjanskog, bivšeg šefa Uralhema Dmitrija Mazepina, osnivača “Rusagro-a”.

Vladimir Moškovič, predsjednika grupe kompanije “Merkur” Igora Kesajeva, milijardera Andreja Melničenka i najvećeg akcionara “Magnita” Aleksandra Vinokurova.

Sve ovo bi trebalo da zabrine i Crnu Goru koja je zamrzla imovinu ruskih državljana koji se nalaze na spisku Evropske unije za uvođenje sankcija.

Konstatujući da je Crna Gora na liniji stoprocentne usaglašenosti sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije,

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je saopštio da je 10. juna napravljen prvi korak u zamrzavanju imovine ruskih državljana koji su pod sankcijama.

– Za 44 nekretnine, Uprava za katastar i državnu imovinu donijela je odgovarajuća rješenja kojima je ograničeno raspolaganje imovinom u Crnoj Gori. Odnosi se na 34 ruska državljanina kojima su uvedene sankcije – saopštio je ministar Adžić.

Sve je to, ipak, protivno ustavu Crne Gore koji garantuje privatnu imovinu i strancima i koja može biti zamrznuta ili eventualno oduzeta samo ako je sud dokazao da je stečena od kriminala.

Zbog toga su poslanici Demokratskog fronta i novinar Predrag Zečević podnijeli dvije odvojene ustavne inicijative za ocjenu ustavnosti zakona na osnovu kojih su uvedene sankcije.

O tome Ustavni sud tek treba da se izjasni, a mnogi ruski državljani čija je imovina zamrznuta u Crnoj Gori najavili su tužbe.

Izvor: Dan

Check Also

Oštro upozorenje Lagardove: “I 2023. će sigurno biti teška, privredu čeka usporavanje, standard građana sve manji”

Predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) izjavila je u Evropskom parlamentu da ekonomski …

Leave a Reply

Your email address will not be published.