Kilometar druge dionice autoputa može da košta i 15 miliona eura

Dodajte komentar

Izgradnja dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice mogla bi da košta preko 15 miliona po kilometru, odnosno između 357,1 i 373,2 miliona za cijelu dionicu stoji u dokumentu Tehnička pomoć za izradu Idejnog projekta i Procjene uticaja na životnu sredinu i društvo (ESIA) za dionicu Mateševo – Andrijevica autoputa Bar – Boljare (SEETO saobraćajna ruta 4), koju je izradila Evropska investiciona banka u okviru projekta Investicioni fond za zapadni Balkan – Infrastrukturni projekat (IPF 7).

Ipak u dokumentu nije naznačeno da li je u ovu cijenu uračunat PDV ili ne, te da li je u cijenu uključeno i trajno napajanje, voda i slično, ili samo građevinski radovi. Kada je riječ o cijeni za prvu, odnosno prioritetnu dionicu kilometar je koštao između 19 – 20 miliona, a narastao je na najmanje 32 miliona, sa svim troškovima.

Kako u dokumentu stoji, cijena će zavisiti od varijante projekta koja se izabere kao finalni idejni projekat. U opticaju su dvije varijante, od kojih prva košta 15,9 miliona po kilometru odnosno 373,2 miliona za cio projekat, dok je u drugoj varijanti predviđena cijena od 15,2 miliona po kilometru ili ukupno 357,1 milion. Dužina ove dionice autoputa iznosi 23,49 kilometara.

“Projektom je predviđena izgradnja petlje u Andrijevici, 21 most i plus dva pomoćna, pet podvožnjaka, jedan dvocjevni tunel, jedno odmorište, dva motela i dvije benzinske stanice, kao i objekti za naplatu putarine. Visine usjeka i nasipa predviđene su 40 metara za usjeke, 25 metara za nasipe, dužina mostova predviđena je na 4,67 kilometra, dužina tunela biće 3,55 kilometra, količine i neravnoteža zapremina tla za iskope i nasipe, iskopi: 6,15 miliona metra kubnih, a za tunele 0.96 miliona kubnih metara. Procijenjena neravnoteža korisnog materijala četiri miliona kubnih metara, dok je dužina trećih traka, 4.85 kilometra. Dužina trase sa nagibom većim od 4, odnosno 4,90 odsto je 6.304 metra”, stoji u dokumentu.

Kada je riječ o karakteristikama saobraćajnice u dokumentu stoji da će dionica imati četiri trake širine tri i po metra, širina dvije trake za hitne slučajeve, po 2.50 metra, širina ivične trake duž saobraćajnice, 2×0.35 metara, širina ivične trake duž trake za hitne slučajeve 2×0.25 metara i srednja širina trake četiri metra – navodi se u dokumentu.

Kada je riječ o karakteristikama životne sredine u dokumentu je naznačen nizak stepen urbanizacije sa malim brojem sela i sa centrom grada Andrijevice koji je u blizini kraja dionice autoputa.

“Dobar kvalitet vazduha prema rezultatima mjerenja vazduha sprovedenih u okviru Scoping faze (faze o obimu), nizak nivo buke prema rezultatima mjerenja buke sprovedenih u okviru faze o obimu (sa izuzetkom mjernog mjesta kod Andrijevice), dobar kvalitet površinskih voda i bunara prema rezultatima mjerenja vode. Put prelazi preko pet glavnih vodotoka Drcka, Vranještica, Ljubaštica, Rajovića rijeka i Lim koji zajedno sa potocima čine mrežu šumskih staništa. Bez značajnih rizika od poplava, kao i da klimatske projekcije uključuju povećanje temperature i smanjenje padavina. U Mateševu je autoput u blizini Regionalnog parka ‘Komovi'”, ističe se u dokumentu.

O dijelu o društvenim karakteristikama sredine u dokumentu stoji da će predložena trasa vjerovatno direktno uticati na najmanje 20 naselja, biće potrebno preseljenje, te da nisu sve kuće priključene na kanalizacionu mrežu.

Podsjećamo, prva i prioritetna dionica autoputa duga 41 kilometar, otvorena je 13. jula nakon sedam godina gradnje, a sredstva za izgradnju obezbijeđena su kineskim kreditom, dok je glavni izvođač bila kineska kompanija CRBC.

Tender bi mogao biti raspisan uskoro

Tender za projektovanje druge dionice autoputa, kako su istakli predstavnici Monteputa sredinom prošlog mjeseca, mogao bi biti raspisan uskoro. Crnogorski autoput bi u narednom periodu trebao da se nadoveže na auto-put Srbije, a povezivaće ih dionica Požega – Boljare. Projekcije izgradnje druge dionice crnogorskog autoputa kažu da bi projektna dokumentacija trebala biti gotova najkasnije za dvije godine, dok bi izgradnja trebala da bude okončana za pet godina. Nije poznato da li će kineska kompanija CRBC, koja je gradila prioritetnu dionicu, konkurisati i za nastavak gradnje.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *