Saudijski fond uložio pola milijarde dolara u ruske naftne firme

Dodajte komentar

Kingdom Holding iz Saudijske Arabije uložio je pola milijarde dolara u ruske energetske kompanije Gazprom, Rosneft i Lukoil između 22. februara i 22. marta, objavio je na Twitteru u nedjelju.

Mnoge zapadne zemlje uvele su sankcije ruskim energetskim firmama i njihovim rukovoditeljima nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Ulaganja Kingdom Holdinga spadaju u trogodišnji investicijski program firme od 12,8 milijardi rijala (3,4 milijarde dolara), dodala je firma.

Kingdom Holding je rekao da je 22. februara uložio 365 miliona dolara u Gazprom, 52 miliona dolara u Rosneft 22. februara, a od 22. februara do 22. marta 109 miliona dolara u Lukoil.

Kingdom Holding je u većinskom vlasništvu saudijskog princa Alwaleeda Bin Talala, ali je državni investicijski fond Saudijske Arabije, Public Investment Fund (PIF), preuzeo 16,87 posto udjela u firmi u maju.

Saudijska Arabija i Rusija predvode OPEC+ grupu, savez formiran 2017. između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugih proizvođača.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *