Cijena barela nafte pala na 94 dolara, svijet u strahu od recesije

Dodajte komentar
Foto: downtoearth.org

Cijene nafte na svjetskom tržištu doživjele su pad u utorak nakon što su slabi ekonomski pokazatelji u Kini obnovili strahove da bi svijet mogla pogoditi recesija.

Cijena naftnog indeksa Brent pala je za 73 centa i iznosila 94,37 dolara po barelu, a cijena američkog WTI indeksa je pala 44 centa na 88,97 dolara po barelu.

Kineska centralna banka smanjila je kamatne stope na kredite kako bi oživjela potražnju jer je ekonomija neočekivano usporilo u julu, s fabričkim i maloprodajnim aktivnostima koje su se našle pod pritiskom zbog kineske politike nulte epidemije COVID-a i krizom na tržištu nekretnina.

Očekuje se da će se kineski izvoz naftnih derivata oporaviti u augustu na skoro godišnji rekord nakon što je Peking izdao dodatne kvote.

Ulagači su takođe pratili razgovore o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine- Više nafte moglo bi doći na tržište ako Iran i Sjedinjene Države prihvate ponudu Evropske unije, kojom bi se ukinule sankcije na izvoz iranske nafte, kažu analitičari.

Iran je u ponedjeljak odgovorio na “konačni” nacrt teksta Evropske unije za spašavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, rekao je zvaničnik EU-a, ali nije naveo detalje o iranskom odgovoru na tekst. Iranski ministar vanjskih poslova pozvao je Sjedinjene Američke Države da pokažu fleksibilnost u rješavanju tri preostala pitanja.

U SAD ukupna proizvodnja u glavnim američkim bazenima nafte iz škriljevca porašće na viđe od devet miliona barela dnevno u septembru, što je najveći nivo od marta 2020. godine, objavila je američka Uprava za energetske informacije (EIA) u svome izjvještaju o produktivnosti u ponedjeljak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *