Vlada odobrila da EPCG počne pregovore o kupovini Željezare

Vlada Crne Gore dala je zeleno svjetlo Elektroprivredi (EPCG) da uđe u pregovore oko kupovine Željezare, saopštio je premijer Dritan Abazović nakon sastanka u Vladi sa  predsjednikom Odbora direktora EPCG Milutinom Đukanovićem i prvim čovjekom Opštine Nikšić Markom Kovačevićem.

Abazović je nakon sastanka kazao da mu je prioritet da zaštiti radnike, te da je manje važno da li će fabriku preuzeti Miodrag Daka Davidović ili EPCG.

“Iznešen je biznis plan koji je po meni realan. Cilj je da se nađe održivo rješenje. Vidim dobru volju i kod Elektroprivrede i Opštine Nikšić da se pomogne”, rekao je Abazović.

On je istakao da EPCG preuzuima obavezu da u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima turske kompanije Toščelik vidi koji bi bili modalitet i cijena i kako se to što prije izvesti u praksi.

“Zašto nam je bitno da to što prije riješimo? Znamo da su radnici nestrpljivi i da im je rečeno da do 1. septembra imaju sigurne zarade, a da je poslije toga sve upitno. Ponavljam, država ih neće ostaviti na cjedilu, pokušaćemo koliko je god moguće da “bajpasiramo” situaciju. Ako je njihov interes da rade, još veći je interes države da ostanu tu. Ako državno preduzeće može da kupi ogromnu Željezaru – nemamo ništa protiv. Naprotiv, to bi značilo uvećanje ukupne državne imovine i radovali bismo se da država uvećava svoj kapital”, rekao je Abazović.

Nema informaciju o tome da li su pregovori Davidovića s Toščelikom propali, već da bi trebalo da budu nastavljeni 22. avgusta.

Radnici, kako nam je kazao njihov predstavnik Ivan Vujović, nijesu dobili poziv na današnji sastanak, već su ishod čekali ispred zgrade Vlade.

Podsjećamo, Kovačević je inicirao predlog da EPCG od prošlogodišnje dobiti koja, prema dostupnim informacijama, iznosi oko 30 miliona eura i sada se nalazi u državnom budžetu, budu iskorišteni za otkup Željezare.

Izvor: Pobjeda

Check Also

Ekonomija Evropske unije od 16,6 biliona dolara (INFOGRAFIKA)

Evropska unija ima treću po veličini ekonomiju na svijetu, na koju otpada jedna šestina globalne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.