Direktor regionalne berze: Cijena struje ide na 500 eura po magavatsatu

Dodajte komentar

Fjučersi u četvrtom kvartalu 2022. ukazuju na cijenu električne energije u jugoistočnoj Europi od 500 eura po MWh, rekao je direktor srbijanske berze električne energije SEEPEX Miloš Mladenović.

Napomenuo je da sudionici na tržištu mogu kupiti takve finansijske derivate kako bi se zaštitili od nestabilnosti cijena.

Prosječna cijena električne energije od početka godine na SEEPEX-u dosegla je 250 eura po MWh, a od početka avgusta do danas, prosječna cijena za prvih desetak dana je 390 eura po megavat-satu i uzlazni trend je konstantan, rekao je Mladenović.

– Nije to samo kod nas, nego je takva situacija na svim okolnim berzama. I ne samo u regionu, nego u cijeloj Evropi, rekao je za RTS.

Naime, upozorio je, uvjeti na tržištu pokazuju da će struja u četvrtom kvartalu koštati 500 eura po MWh. Mladenović je kazao da su za sljedeću godinu procjene su da će cijena biti na nivou između 400 i 450 eura. Ipak, dodaje da je tržište fjučersa postalo promenljivo.

– U Francuskoj je stuacija skoro katastrofalna, prognoze za poslednji kvartal ove i prvi kvartal sljedeće godine izašle su na nivo od preko 1.000 eura i tu je najveći uzrok problem sa nuklearnim elektranama, rekao je direktor Mladenović.

Referentne bazne cijene električne energije za godinu dana unaprijed u Francuskoj i Njemačkoj prvi su put premašile 600 EUR po MWh, odnosno 450 EUR po MWh. Štaviše, mjesečni ugovori u Francuskoj za isporuku od novembra do veljače drže se iznad 1.000 eura po MWh.

Nakon niza zastoja u nuklearnim elektranama prošle zime, zemlja se sada suočava s povećanjem temperature vode u rijekama. Nuklearke su morale smanjiti proizvodnju jer se ne mogu dovoljno ohladiti.

Trend će se sigurno nastaviti i iduće godine, a predviđanja su da će se zadržati još dvije-tri godine, procijenio je Mladenović.
On je ukazao da proizvođači i potrošači u Srbiji nedovoljno koriste fjučerse, dodajući da su oni zaštitni mehanizam za domaće i mađarsko tržište. Dostupni su od 2019. godine, kada ih je SEEPEX predstavio u saradnji s EEX burzom, a kotiraju na njemačkom tržištu.

Uloga fjučersa je osiguranje od naglih promjena cijena robe, odnosno električne energije u ovom slučaju. Naime, tržišni sudionici koji su kupili instrumente u septembru prošle godine osigurali su struju za cijelu 2022. godinu po 100 eura po MWh, naglasio je Mladenović. U decembru su cijene već dosegle 250 eura po MWh.

– Jedna od velikih prednosti i osnovna svrha berze električne energije je da u ovakvim uvjetima, kada stvarno postoji problem s opskrbom, imate tačku trgovanja na kojoj možete pronaći energiju. No, mora se reći, sama cijena ovisi o situaciji. Berza je savršeno ogledalo koje pokazuje stanje kakvo jeste, rekao je Mladenović.

SEEPEX je licencirani operator za organizovano tržište električne energije u Srbiji. Tvrtka je u zajedničkom vlasništvu državnog operatora prijenosnog sustava Elektromreže Srbije (EMS) i europske berze električne energije EPEX Spot. Vlada Srbije je SEEPEX-u u junu dodijelila status nominiranog operatora tržišta električne energije (NEMO).

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *