Avituristi popunjavaju predsezonu i postsezonu

Dodajte komentar

Prema posljednjim istraživanjima, birdwatching turizam je rastuća tržišna niša i Evropljani postaju sve više zainteresovani za njega. Velika Britanija je najveće tržište za ovu vrstu turizma, a slijede Holandija, Njemačka i Skandinavija, kazala je direktorica Turističke organizacije Tivat Danica Banjević.

Turističke organizacije Bara, Podgorice i Tivta, uz podršku Nacionalne turističke organizacije i Morskog dobra, a u saradnji sa turističkom agencijom Monticola, koju je osnovao Centar za zaštitu i proučavanje ptica, predstavili su prvi put ovu vrstu ponude Crne Gore na sajmu Global Bird Fair u Oakhamu, najvećem sajmu ove vrste turizma na svijetu.

Korisno i lijepo

“Birdwatching nije samo posmatranje ptica, to je spoj ljubavi prema životinjama, prirodi i okruženju, koji stavlja akcenat na održivi turizam, u čemu vidimo veliki potencijal za razvoj. Imajući u vidu da su ti gosti relativno imućni i u destinaciji se zadržavaju duže od ostalih, promocija destinacije za ovaj i slične vidove turizma koje se realizuju i u vansezonskom periodu pozitivno bi uticala na dalji razvoj crnogorskog turizma”, kazala je Banjević i istakla da je na sajmu u Londonu u julu pokazano veliko interesovanje i mnogi su već bukirali aranžmane za ovu postsezonu.

“Sezona ove vrste turizma vezana je za sezonske migracije ptica, koje se odvijaju tokom jeseni i proljeća, što je važno za produženje turističke sezone”, tvrdi Banjević i naglašava da je ovoj ciljnoj grupi važna sigurnost, pristupačnost lokaliteta i destinacije, stručni vodiči, kao i održivost destinacije.

Odlučujući faktori pri odabiru destinacije za posmatranje ptica su dostupnost i raznolikost ptičjeg svijeta, kao i prisutnost određenih grupa ptica ili endemskih vrsta.

Pored Ulcinjske solane i Skadarskog jezera, dva lokaliteta koja imaju i najveći broj ptičijih vrsta, tu su i Tivatska solila, kao i nacionalni parkovi.

“Tivatska solila su posebno privlačna ornitolozima i posmatračima ptica i svakako su mjesto koje treba posjetiti jer je riječ o jedinstvenoj oazi netaknute prirode sa preko 115 vrsta ptica. Zapravo, Solila su prvi specijalni rezervat prirode u Crnoj Gori. Za primjer dobre prakse u razvoju i upravljanju ovim lokalitetom Tivat i JP Morsko dobro su 2020. nagrađeni prvim mjestom u okviru kategorije ,,priroda i ekoturizam“ Green Destinations Story Award”, kazala je Banjević.

Ona se nada da će ovaj lokalitet brzo dobiti centar za posjetioce i da će upravljač, JP Morsko dobro, raditi na unapređenju infrastrukture za birdwatchera na ovom području jer je to jedan od preduslova za dalji razvoj ove vrste turističke ponude.

Hobi i turizam

Zoran Popović iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica kaže da je posmatranje i identifikacija ptica u njihovim staništima prepoznato kao jedan od najbrže rastućih hobija na svijetu.

“Vid turizma zasnovan na posmatranju ptica kao aktivnosti naziva se i „aviturizam“ ili „ptičji turizam“ i važan je dio svjetskog rasta ekoturizma. Značaj aviturizma je u tome što povećava nivo svijesti učesnika o vrijednostima biodiverziteta i očuvanju prirodnih resursa. Aviturizam nastoji da promoviše odgovorna putovanja, sa edukacijom kao osnovom, a za cilj ima i da aktivno uključi turiste kao i lokalnu zajednicu”, tvrdi Popović i naglašava da Solana predstavlja jednu od najbogatijih, ali i najpogodnijih destinacija u Crnoj Gori za posmatranje ptica.

“Poznato je da je Ulcinjska solana izuzetno važna za ptice kako na migraciji, tako i za gnjezdarice. Solana je lako pristupačna, ne zahtijeva veliki fizički napor za obilazak i samim tim, uz nevjerovatnu raznovrsnost ptica koje je moguće vidjeti, izuzetno je pogodna za razvoj ovog vida turizma”, tvrdi Popović.

Osim solane i Skadarskog jezera, nacionalnih parkova, navodi, iznenadili bi se koliko je vrsta ptica moguće vidjeti šetnjom Ćemovskim poljem, na liticama kanjona ili pak na visokim planinskim pašnjacima.

“Potrebno je samo malo zastati, gledati i slušati. Pri kreiranju ponude, poželjno je uključiti što više lokacija, neke već poznate, koje su nezaobilazne, ali i one koje su manje poznate. Na taj način je moguće kreirati nezaboravno iskustvo, ali i posjetiti neke kutke naše zemlje koji su u smislu turizma zapostavljeni, a itekako su vrijedni posjete”, kazao je Popović.

Posmatranje ptica je sve popularnije, a prednjači Velika Britanija.

“Brojne zemlje u našem okruženju već imaju razvijenu ponudu i bilježe odlične rezultate u ovom vidu turizma, a svake godine sve više ulažu u njegov razvoj. Specifičnost je da ovu vrstu turističke ponude prati i obavezna zaštita samih resursa na kojima se ona razvija. Možemo mnogo naučiti od Italije, Slovenije, Mađarske, Bugarske, ali i Hrvatske i Srbije, koje već dugo razvijaju ovu ponudu”, tvrdi Popović i objašnjava da ovaj vid turizma predstavlja veliku šansu, pogotovo za nerazvijena područja, koja su kao po pravilu uglavnom tamo gdje postoji izuzetno prirodno bogatstvo.

Na jugu najpopularniji flamingosi i pelikani, na sjeveru šumske koke i djetlići

Prema navodima Popovića, na Ulcinjskoj solani su najpopularniji za posmatranje flamingosi i vrste močvarnih zaslanjenih staništa, a na Skadarskom jezeru je najpopularniji pelikan, dok su na sjeveru to razne šumske koke, djetlići ili pak grabljivice.

“U zavisnosti od toga odakle turisti dolaze, da li su određene vrste prisutne u njihovoj zemlji i šta ih najviše zanima, moguće je prilagoditi i program posjete. S obzirom da je u Crnoj Gori zabilježeno preko 350 vrsta ptica, na raspolaganju zaista imamo mnogo za ponuditi i ko god dođe u našu zemlju da posmatra ptice, odavde neće otići razočaran”, tvrdi Popović.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *