Nema dozvola za gradnju na opožarenom zemljištu barem pet godina

Za svaku procjenu uticaja na opožarenim zemljištima, Agencija za zaštitu životne sredine zahtijevaće “nulto stanje biodiverziteta”, a proces izdavanja takvog tipa dozvole trajaće najmanje pet do deset godina, navedeno je iz te institucije.


Podsjetili su da je Zakonom o šumama jasno navedeno da je u šumi, na šumskom zemljištu i goletima zabranjena gradnja privremenih i trajnih objekata, osim onih u funkciji gazdovanja šumama i divljači.

„Obavještavamo javnost da će za svaku procjenu uticaja na opožarenim zemljištima biti zahtijevano nulto stanje biodiverziteta“, objavljeno je na Fejsbuk /Facebook/ stranici Agencije.

Kako su istakli, proces izdavanja takvog tipa dozvole trajaće najmanje pet do deset godina, dok se ne obnovi vegetacija i živi svijet na opožarenom zemljištu i ono ne bude vraćeno u pređašnje stanje, gdje to bude moguće.

„Gdje se ne obnovi biodiverzitet, Agencija neće davati saglasnosti na procjene uticaja na životnu sredinu“, kaže se u saopštenju.

Iz Agencije su pojasnili da je suština procjene uticaja da se na adekvatan način procijene svi mogući uticaji na životnu sredinu, a to, kako su kazali, nije moguće dok se ne obnovi stanište.

Check Also

NLB Banka i Visa vas vode na FIFA World Cup Qatar 2022™  

NLB Banka je u saradnji sa kompanijom Visa pripremila veliku nagradnu igru u kojoj je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.