MKI: Za sporazum sa Ukrajinom ovlašćeni Luka Bar i Montekargo

Dodajte komentar

Inicijativa kojom se Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori obratila Ministarstvu kapitalnih investicija, kojom je iskazana zainteresovanost za sve vrste pretovara suvih tereta, tečnih tereta i kontejnera, odnosno za žitarice, naftne derivate i druge vrste robeu ovoj fazi, odnosila se samo na dobijanje informacija koji se odnose na kapacitete Luke Bar o čemu je Ministarstvo obavijestilo Ambasadu, saopštili su Danu iz ovog resora.

„U slučaju postojanja daljeg interesovanja sa ukrajinske strane, neophodno je pristupiti pregovorima sa organima upravljanja privrednih društava koja upravljaju lučkim područjem, kao i organima upravljanja AD “Montekargo”, koji bi za cilj imali eventualno zaključivanje komercijalnih ugovora. Podsjećamo da Vlada Crne Gore, u tom slučaju, ne bi bila ugovorna strana, jer je riječ o komercijalnim, a ne međudržavnim ugovorima“, navode iz ovog resora.

Iz ministarstva na čijem je čelu Ervin Ibrahimović poručuju da su o uslovima saradnje i potencijalnim modelima iste, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, da pregovaraju i eventualni ugovor o saradnji potpišu, ovlašćeni predstavnici privrednih društava, u skladu sa najboljim interesom privrednog društva.

„Naravno, imajućiu vidu značaj ovakvih komercijalnih poslova, ne samo za Luku Bar, nego i za ostale privredne subjekteu Crnoj Gori, Ministarstvo kapitalnih investicija je spremno da pruži punu administrativnu podršku kako bi se omogućili što bolji predus lovi za realizaciju komercijalnog ugovora, ukoliko bi došlo do njegovog zaključenja. Imajući u vidu da na području Luke Bar postoje specijalizovani terminali za suve rasute terete, terminal za tečne terete, terminal za RO-RO i generalne terete/kontejnerski terminal, Luka Bar sasvim izvjesno može pružiti sve lučke usluge koje su bile predmet načelnog interesovanja Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori. Podrazumijeva se, o konkretnim mogućnostima iuslovima saradnje, Luka Bar će biti u mogućnosti d a se odre d i tek nakon dobijanja preciznije definisanih potreba sa ukrajinske strane“, poručili su iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Naime, nedavno je ukrajinski sajt GMK Centar, specijal izovan za tešku industriju plasirao vijest da je Vlada Ukrajine, preko svog diplomatskog predstavništva u Crnoj Gori, zatražila informacije o traženju alternativnih ruta za izvoz dobara iz ukrajinskih luka. Kako je tada izvijestio navedeni portal, ukupan kapacitet luke dostiže pet miliona tona godišnje, a u prosjeku se koristi samo 50 odsto njenog potencijala.

Kako je ranije izvijestio GMK Centar, u maju je prvih 35 hiljada tona ukrajinske rude prevezeno kroz luku Konstanca u Rumuniji.

Pored toga, krajem maja poljska luka Svinoujšće poslala je prvi dio od 30 hiljada tona ukrajinske rude gvožđa.

Ukrajina ima širok dijapazon proizvoda za izvoz

Ukrajina i Rusija su krajem jula potpisale sporazum o izvozu žiga iz ukrajinskih luka, a sporazum će omogućiti Ukrajini da izveze 22 miliona tona žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda koji su zbog rata zaglavldeni u crnomorskim lukama. Prije dva dana prvi brod sa žitom doplovio je u Jadransko more i iskrcao žitarice u albansku luku Drač.

U Ukrajini je zastupljena proizvodnja električne energije, goriva, crne i obojene metalurgije, hemijska i petrohemijska i gasna, mašinska i metaloprerađivačka, šumarska, drvna celuloza i papir, građevinarski materijali, svjetlost, hrana i drugo. Industrija je 2012. činila 26% BDP-a ove istočnoevropske države.

Izvor: Dan

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *