Evo koja je zapadna banka pristala da realizuje uplatu kojom je nafta ponovno stigla

Dodajte komentar

Jedna evropska banka pristala je da obradi plaćanje za tranzit ruske nafte kroz Ukrajinu, čime je otklonjena moguća obustava isporuke nafte centralnoj Evropi prošle sedmice, rekli su Reutersu slovačka rafinerija Slovnaft i neimenovani izvor.

Plaćanje bi, ako ga potvrde sve strane, bio korak u ponovnom uspostavljanju dotoka nafte u Češku nakon sedmodnevnog zastoja, a takođe bi stvorio uslove za buduća plaćanja za tranzit u region.

U utorak je ruski naftovodni monopol Transnjeft saopštio da je snabdijevanje obustavljena preko naftovoda Družba za Češku, Mađarsku i Slovačku od 4. avgusta jer su zapadne sankcije spriječile plaćanje tranzitnih naknada iz Moskve u Ukrajinu.

Protoci prema Mađarskoj i Slovačkoj ponovno su pokrenuti u srijedu nakon što su mađarska rafinerija MOL i njena slovačka jedinica Slovnaft pronašli zaobilazno rješenje tako što su sami platili naknadu ukrajinskoj tranzitnoj firmi Ukrtransnafta, ali snabdijevanje za Češku nije nastavljeno.

“Prema našim informacijama, banka je ponovo razmotrila prvobitno blokirano plaćanje tranzitne naknade i na kraju ga prihvatila To potvrđuje da je ovako postavljen okvir funkcionalan i može biti dugoročno rješenje”, rekao je portparol Slovnafta Anton Molnar.

Drugi izvor upoznat s ovim pitanjem rekao je da je isplatu deblokirala nizozemska banka ING te da bi tokovi prema Češkoj trebalo da se nastave do sjutra. ING je odbio da komentariše. Ukrtransnafta i Transnjeft nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Izvor:

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *