Bord RCVP već pet mjeseci radi na crno

Dodajte komentar

Protiv rukovodstva Regionalnog vodovoda “Crnogorsko primorje (RVCP) podnio sam više krivičnih prijava, a da li je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) predmet formiralo po jednoj od mojih prijava ili po nečijoj drugoj, o tome nemam informaciju kazao je Pobjedi bivši direktor RVCP Josip Đurašković, član Demokrata.

Krivične prijave

Detalje tih krivičnih prijava, kako je kazao Pobjedi, Đurašković nije htio da publikuje, ne želeći da stvara pritisak na tužilaštvo. U medijima je objavljeno da je SDT formiralo predmet po krivičnoj prijavi protiv v.d direktora RVCP Borislava Ivankovića, predsjednika i članova odbora direktora Zorana Lakušića, člana DNP-a, Jane Sekulić i Novice Tmušića zbog zloupotrebe položaja i kršenja zakona o privrednim društvima i o radu. Dio odbora direktora, koji je izabran prošlog ljeta, za vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića, bili su i Dušan Vukić, koji je u međuvremenu izabran za menadžera Opštine Herceg Novi, kao i Novica Bulatović koji je Pobjedi potvrdio da je ostavku dao još u martu. Iako na internet stranici RVCP stoji da su u odboru direktora samo Lakušić, Sekulić i Tmušić, ta promjena nije registrovana u CRPS-u.

„Moja moralna načela i poslovno iskustvo mi ne dopuštaju da više budem dio tima koji sa pozicije odbora direktora upravlja Regionalnim vodovodom, stoji u obavještenju Bulatovića koji je tadašnjeg ministra finansija Milojka Spajića obavijestio o svojoj ostavci.

Prema Zakonu o privrednim društvima, u slučaju podnošenja ostavke jednog člana, odbor direktora trebalo bi da bude raspušten, a Vlada da izabere novog predsjednika i članove. Zakon predviđa da se prestanak članstva u odboru registruje u roku od 15 dana od završene procedure, nakon čega bi novi odbor direktora trebalo da bude izabran u roku od 60 dana. Jedina promjena u CRPS-u odnosi se na Ivankovića koji je zamijenio Đuraškovića, dok se kao članovi borda Vukić i Bulatović i dalje vode. Imajući u vidu da odbor trenutno funkcioniše sa tri, umjesto pet članova, postavlja se pitanje njegovog legitimiteta, odnosno zakonitosti svih odluka koje su donijete nakon što su dva člana podnijela ostavku. Odluka o smjeni Đuraškovića donijeta je na hitnoj elektronskoj sjednici krajem juna, tri mjeseca nakon što je odbor spao na tri člana.

Tužba

Đurašković je Pobjedi kazao daje inspekcija rada ustanovila da Ivanković nije mogao biti imenovan za v.d. direktora, jer je istovremeno bio direktor dvije firme. Inspekcija je, kako je kazao Đurašković, tražila da se to ispravi.

„Vidim da su i u to uradili pogrešno, jer su aneksirali ugovor koji je već okvalifikovan kao nezakonit, pa je samim tim i aneks pravno ništav“, kazao je Đurašković.

Đurašković ukazuje da prijave koje je podnio nijesu samo u vezi sa njegovom smjenom, već i sa drugim dešavanjima kojima je ovom državnom preduzeću nanijeta šteta.

„Podnio sam tužbu Osnovnom sudu u Kotoru tražeći da utvrdi daje odluka o mom razrješenju ništava“, kazao je Đurašković dodajući da bi postupak trebalo da počne na jesen.

Smatra daje smijenjen jer nije htio da poklekne pod pritiskom Lakušića u vezi zapošlj avanj a.

„Upozoravao sam da na mene vrše pritisak da zapošljavam ljude, što sam odbio. To što nisam htio da usvojim sistematizaciju koju mije nametao odbor direktora, najveći je razlog zamoju smjenu. Zapošljavanje više savjetnika i pomoćnika za mene je bilo suludo i finansijski neizdrživo, ja sam svjesno sve to odbio, čak i pod prijetnjom da ću biti smijenjen, jer bolje i to nego da sprovodim nečije naume koji će debelo koštati preduzeće“, kazao je Đurašković dodajući da su ipak nastaviti to što su naumili, „s drugim igračem“.

Navodi daje Lakušić tokom sjednica odbora tražio zapošljavanje ljudi u kabinetu što bi godišnje koštalo između 70 i 80 hiljada eura, iako je upozoravao na posljedice.

„Ja sam prošle godine uspio da oporavim finansije, godinu smo završili sa 65 hiljada eura u plusu, nadoknadili minuse, da bi se to sada, na ovaj način, prosulo u vodu“, navodi Đurašković.

Ukazao je na brojne opstrukcije u vezi neusvajanja finansijskog plana, zbog čega se nijesu mogli zadužiti kod banke, jer Vlada koja bi na zaduženje trebalo da da saglasnost, to ne može uraditi bez usvojenog plana.

„Firma grca, dolaze novi anuiteti, a oni se bave sistematizacijom, umjesto ozbiljnim poslom. Sve moje i preporuke tehničkog sektora odbor nije prihvatao. Očekujem da za pet-šest dana nijedan dodatni zahtjev lokalnih vodovoda neće moći biti ispoštovan i to će biti veliki problem“, upozorava Đurašković.

On je, nakon smjene, i dalje ostao u RCVP, ali je trenutno, kako navodi, neraspoređen, ocjenjujući i to nekim vidom pritiska i dodajući da u firmi ima više prijava za mobing.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *