Rusi u pomami za posljednjim zalihama H&M-a i IKEA-e

Dodajte komentar

Rusi grabe zapadnu odjeću i namještaj ove sedmice, dok H&M i IKEA rasprodaju posljednje zalihe u Rusiji, otvarajući put za povlačenje iz zemlje zbog invazije na Ukrajinu.

H&M i IKEA obustavili su prodaju u Rusiji nakon početka vojne operacije u Ukrajini, ali sada su stavili na raspolaganje svoje zalihe odjeće i namještaja, dok gase operacije u Rusiji.

IKEA-ini proizvodi dostupni su samo online, dok je prodavnica H&M-a u moskovskom šoping centru Aviapark u utorak bila puna kupaca.

Obližnje prodavnice, među kojima su Zara, Oysho, Bershka, Pull&Bear i Uniqlo su zatvorene, dok rade New Yorker, Finn Flare, Marks & Spencer i Mango.

„Počet ću gledati ruske brendove“, rekla je jedna od mušterija u H&M-u, koja se predstavila kao Anja, nakon izlaska iz prodavnice.

Drugi kupac, Leonid, rekao je da je „veoma povrijeđen“ što se H&M zatvara: „Dobra prodavnica odlazi“, piše AP.

H&M je u utorak objavio da će prekid operacija utjecati na 6.000 radnika, te da razrađuje detalje o tome da im nastavi pomagati u narednim mjesecima.

Mnogo radnika ostaje bez posla

IKEA je u junu saoštila da će mnogo radnika ostati bez posla, te da im je obećala šest mjeseci plate, kao i prateće beneficije. Ove sedmice, rekli su da imaju 15.000 radnika u Rusiji i Bjelorusiji, ali nisu precizirali koliko će ih dobiti otkaz.

„Veoma nam je žao zbog posljedica na kolege, kojima smo veoma zahvalni na napornom radu i predanosti“, rekla je direktorica H&M Group Helena Helmersson prošlog mjeseca.

Mnoge zapadne kompanije obećale su da će napustiti Rusiju nakon što je Moskva poslala vojsku u Ukrajinu, a mjesece su provele gaseći operacije i ponekad prodajući holdinge ruskim kompanijama.

McDonald's je tako prodao 850 restorana ruskom vlasniku, koji ih je otvorio pod imenom Vkusno-i Tochka. Britanski energetski divovi Shell i BP uzimaju milijarde dolara na ime troškova za izlazak iz ulaganja i holdinga u Rusiji.

No, neke zapadne kompanije ostale su Rusiji, ili tako djelimično posluju. Francuski Leroy Merlin je ostavio 112 prodavnica u Rusiji, a PepsiCo, Nestle i Johnson & Johnson prodaju osnovne potrepštine poput lijekova i proizvoda za bebe, dok su ostalu prodaju zaustavili.

H&M procjenjuje da će ga odlazak iz Rusije koštati oko 197 miliona dolara.

Izvor: Aljazeera Balkans

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *