Azijska tržišta: Skok indeksa, najveći pad dolara u pet mjeseci

Azijske berze u četvrtak su porasle, prateći uzlet na Wall Streetu nakon objave podatka o usporavanju rasta inflacije u SAD-u, što je ojačalo nade investitora da bi Fed mogao biti manje agresivan oko podizanja kamatnih stopa, dok je kurs dolara iz istog tog razloga zabilježio najveći pad u zadnjih pet mjeseci.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 6,30 sati bio je u plusu 1 posto, podstaknut skokom australijske berze za 1,2 posto, južnokorejske za 1,4 posto i hongkonške za 1,2 posto. Tokijska berza danas je zatvorena zbog praznika u Japanu.

Dobro raspoloženje na azijskim dioničkim tržištima rezultat je objave podatka o usporavanju rasta američke inflacije s junskih rekordnih 9,1 posto na 8,5 posto u julu, što je takođe i blago ispod očekivanja. Taj podatak podstakao je nadu investitora u dionice da je inflacija u junu bila na vrhuncu, a da bi njezino usporavanje moglo nagnati Fed na manje agresivno zaoštravanje monetarne politike ubuduće.

Check Also

Evropi nedostaje 400 hiljada vozača kamiona

Evropi, prema studiji konsultantske firme Transport Intelligence, nedostaje 400.000 vozača kamiona da bi pokrili trenutne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.