Evropske trgovine najavljuju kraće radno vrijeme zbog mogućih restrikcija struje

Dodajte komentar

Sve veći računi za struju i strahom od mogućih restrikcija rezultirao je time da pojedine evropske maloprodajne firme već gase svjetla u trgovinama i razmatraju skraćivanje radnog vremena tokom zime. S druge strane, neki objekti su već uspjeli da dostignu energetsku održivost.


Vlade i energetske kompanije već pozivaju ljude i poduzetnike da smanje potrošnju energije i osmisle planove za nepredviđene situacije kako bi se što manje oslanjali na uvozni gas ako dođe do njegove nestašice zbog rata u Ukrajini.

Austrijska podružnica multinacionalnog trgovačkog lanca SPAR tako će skratiti vrijeme u kojem su osvijetljene reklame ispred njenih trgovina i spoljašnji prostori više od 1.500 poslovnih jedinica u Austriji. Time će smanjiti potrošnju energije za milion kilovat sati godišnje, rekao je portparol kompanije, ali nije naveo iznos uštede u novcu.

Prošlog mjeseca je direktor Leclerca upozorio da bi taj najveći francuski trgovac hranom mogao da skrati radno vrijeme trgovina kako bi se nosio s nestašicom struje. Prije nešto više od sedmice, konkurentski francuski trgovački lanac Carrefour potpisao je „EcoWatt Charter” s nacionalnim operatorom energetske mreže RTE, smanjujući potrošnju električne energije u svojim trgovinama tokom perioda velike potražnje za strujom na državnom nivou.

Neki maloprodajni trgovci – uključujući belgijski Colruyt i Ahold – mogli bi da budu djelimično zaštićeni od poremećaja i viših troškova u snabdijevanju energijom, jer već primjenjuju štedne programe održive energije.

“Nikakve konkretne mjere nisu planirane u kratkom roku, ali ambicija je da nastavimo s našom energetskom politikom. Zato nemamo nikakvih svijetlećih reklama, odlučujemo se za zatvorene zamrzivače, rashladne komore i slično”, rekao je portparol Colruyta.

Kompanija već ima 44 trgovine s “nula fosilnih goriva” – ne koriste ni lož ulje, ni prirodni gas, već se u potpunosti zagrijavaju energijom iz otpada i obnovljivih izvora.

Ahold takođe traži načine za smanjenje potrošnje energije, rekao je izvršni direktor Frans Muller.

“Nismo donijeli nikakve odluke o radnom vremenu, ali mnogo više obraćamo pažnju na korištenja energije”, naveo je on.

Firma već primjenjuje programe za uštedu gasa, a naredne godine otvara trgovine Albert Heijn koje će poslovati u potpunosti uz pomoć održive energije.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *