EPCG ponovo apeluje: Građani i javna uprava da racionalno troše energiju

Dodajte komentar

Procjene da od jeseni slijedi energetska kriza izazvana ratom u Ukrajini alarmirala je vlade širom Evrope, koje već mjesecima uvode mjere štednje energije kako bi sačuvale rezerve gasa za zimu.

Španija je, konkretno, nedavno preporučila da se nakon 22 sata isključuju svijetla u trgovinama i na spomenicima, temperatura u javnim i privatnim ustanovama, restoranima i prodavnicama ljeti ne smije biti ispod 27, a zimi iznad 19 stepeni Celzijusa, što je izazvalo negodovanje građana. Slično je i u ostatku Evrope.

U Crnoj Gori još nema konkretnih smjernica za štednju u javnim ustanovama. Pri Ministarstvu kapitalnih investicija krajem jula je formiran Nacionalni savjet koji će pratiti sigurnost snabdijevanja tržišta energijom, ali nije poznato da li će i kada predložiti moguće mjere štednje. Preporuke Savjeta čekaju i u Elektroprivredi Crne Gore, iz koje opet apeluju na racionalnu potrošnju.

Kako kaže Tomaš Damjanović iz EPCG, nijesu pribjegli ni povećanju cijena, ni restrikcijama, popusti ostaju na snazi i svedeni su na kupce koji troše manje od 500 kilovat sati.

“Mjera je s namjerom da sugerišemo štednju kao preduslov za uspješno suočavanje sa krizom”, naveo je on.

Uspješno suočavanje sa krizom na jesen zavisiće od cijena na tržištu, domaće proizvodnje, ali i od svih potrošača.

“Ako nam se okolnosti poklope, ako privreda, građani i javna uprava na racionalan način budu trošili energiju, i ako se i sama izvršna vlast – prvenstveno resorna ministarstva – aktivnije uključe u rješavanje ovog problema, vjerujem da ćemo biti u poziciji da uspješno riješimo taj problem”, naglasio je Damjanović.

Da bi se ublažio energetski problem koji na jesen izvjesno čeka cijeli svijet, iz Međunarodnog monetarnog fonda su nedavno sugerisali da se visoke cijene struje prenesu na potrošače kako bi se oni podstakli na štednju. Tu opciju, kako poručuju iz Elektroprivrede, zasad nijesu razmatrali jer su svjesni da uvećane račune ne bi mogle da izmiruju ni redovne platiše.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *