Centralna banka Rusije želi veći otklon od eura i dolara: To su toksične valute

Centralna banka Rusije objavila je izvještaj o razvoju finansijskog tržišta pod sankcijama te su naglasili kako je jedan od glavnih prioriteta vraćanje stabilnosti finansijskih institucija.

U opširnom izvještaju, Centralna banka Ruske Federacije je napomenula da blokada ruske imovine zbog sankcija stvara rizike za građane i privredu pri korištenju američkog dolara i eura.

“U takvim uslovima regulator namjerava da ubrza devalvaciju i uvest će dodatne mjere za smanjenje poslovanja banaka u dolarima i eurima. Nefinansijske organizacije se podstiču da pretvaraju dolare i eure u juane i druge prijateljske valute”, navodi se u izvještaju.

Između ostalog, dolar i euro su okarakterisali kao toksične valute.

“Da bi ublažile devizni rizik, banke bi trebale postepeno izbacivati toksične valute ravnomjerno na obje strane svojih bilansa. Regulatorne mjere koje obeshrabruju korištenje valuta neprijateljskih zemalja mogu se primijeniti i na nebankarske finansijske institucije”, napominju autori izvještaja.

Još u maju 2022. godine, ministar finansija Rusije Anton Siluanov nazvao je dolar i euro toksičnim valutama za Rusiju jer je njihova upotreba u zemlji ograničena nakon uvođenja sankcija.

“Zbog smanjenja transakcija s dolarom i eurom, trgovina kineskim juanom raste, a 22. jula dnevni obim trgovine kineskom valutom prvi put u historiji premašio je euro”, piše Kommersant.

Check Also

“Apetiti političkih partija bi mogli doći na naplatu”

Prilično neozbiljna je izjava ministra finansija Aleksandra Damjanovića, da će, ukoliko se ne usvoji rebalans …

Leave a Reply

Your email address will not be published.