VW i Stelantis pretekli Teslu

Dodajte komentar

Njemački koncern Volkswagen i francusko-italijansko-američki automobilski div Stellantis zauzeli su prva dva mjesta u Evropi po prodaji električnih vozila u prvoj polovini 2022. godine.

Kada je riječ o električnim automobilima, Volkswagen koncern je u prvih šest mjeseci ove godine iza sebe ostavio dva velika rivala, Stellantis i Teslu. Stellantis je takođe napravio dobar rezultat s obzirom na to da je vrlo blizu Njemcima, a po prodaji pretekao Teslu.

Koncern Volkswagen je u prvoj polovini godine isporučio 116.307 električnih vozila kupcima u Evropi, dok je drugi Stellantis sa 105.413 isporučenih električnih automobila.

Tesla je daleko iza, na trećem mjestu sa 78.277 prodanih vozila, pokazuju podaci Dataforcea, a prenosi Automotive News Europe.

Podaci se odnose na 27 zemalja EU, te Veliku Britaniju, Švajcarsku, Island i Norvešku.

Najprodavaniji električni automobil iz Stellantisa je novi Fiat 500.

Iako je Tesla tek treći po prodaji EV u Evropi, ovaj proizvođač zauzima prva dva mjesta kada je riječ o pojedinačnim modelima.

Najtraženiji električni automobil u Evropi u prvih šest mjeseci 2022. bio je Tesla Model Y (39.969 prodatih vozila), dok je drugi bio Tesla Model 3 (38.320).

Treći je električni Fiat 500 (32.315), četvrti Peugeot e-208 (21.918), a peta Škoda Enyaq iV (19.951), kao najprodavaniji električni model iz VW grupacije.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *