Većina azijskih tržišta u minusu, čekaju se nove smjernice investitorima

Većina regionalnih indeksa na azijskim berzama u ponedjeljak je u minusu. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih oko 6,30 sati bio je u minusu 0,5 odsto, nakon tri pozitivna trgovinska dana.

Istovremeno, japanski Nikkei je stagnirao, dok je južnokorejski Kospi bio u blagom minusu 0,2 odsto, a kineski indeksi za 0,1 odsto.

Tržišta su podigla svoja očekivanja na 70 odsto da će američka centralna banka u septembru nastaviti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa, nakon što je već u dva navrata kamatne stope podigla za 0,75 postotnih bodova, odnosno ukupno za 1,5 odsto, u nastojanju da suzbije snažnu inflaciju.

Razlog za to je bolji od očekivanja podatak o broju zaposlenih u SAD-u, koji je tokom jula porastao za 528.000, što je već 19. mjesec da raste, uprkos padu aktivnosti u najvećoj svjetskoj ekonomiji u zadnja dva tromjesečja.

Nove smjernice investitorima daće objava podatka o inflaciji u SAD-u u srijedu, a očekuje se da će iznositi 8,7 odsto, nakon junskih 9,1 odsto.

“Uprkos usporavanju ekonomije, Fed će vjerovatno podići kamatne stope za dodatnih 75 baznih bodova na septembarskom zasjedanju. Ključno pitanje je hoće li zaključiti da će tek značajno povećanje stope nezaposlenosti biti ispunjenje njihovih ciljeva. Bude li tako, daće naznake o daljem rastu kamatnih stopa, uz poruku da će u kratkom roku biti manje senzitivni na kretanje ekonomskih aktivnosti”, izjavio je ekonomski istraživač pri JPMorganu, Bruce Kasman.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u, naime, u julu je pala na predpadnemijski nivo od 3,5 odsto, s junskih 3,6 odsto.

Izvor: SEEbiz

Check Also

NLB Banka i Visa vas vode na FIFA World Cup Qatar 2022™  

NLB Banka je u saradnji sa kompanijom Visa pripremila veliku nagradnu igru u kojoj je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.