Novi rast dolara

Podaci o snažnom tržištu rada u SAD jačaju američku valutu, pa je u ponedjeljak dolarov indeks, koji mjeri njegovo kretanje prema korpi šest najvažnijih svjetskih valuta, poskupio za 0,8 odsto, na 106,64 bodova.

“Ključni podaci na milione kilometara su udaljeni od trenutne recesije, a tiču se zapošljavanja i visine stope nezaposlenosti. Ti podaci pozitivno će uticati na dalje kretanje dolara prema ostalim svjetskim valutama”, navodi Alan Ruskin, čelnik strategije za devizne transakcije pri Deutsche Bank.

Sa sve izglednijim nastavkom rasta kamatnih stopa u SAD, veći su prinosi koje nudi dolar u odnosu na ostale valute, pa je kurs dolara jutros porastao prema jenu za 1,6 odsto, na 135,27 jena.

Ipak, blago je ojačao prema euru, koji sada stoji 1,0173 dolara, a Moody’s je snizio izglede za kreditni rejting Italije nakon što je premijer Mario Draghi dao ostavku.

Cijene nafte nastavile su da padaju, nakon što su prošle sedmice potonule za oko 9 odsto, najviše od aprila, zbog očekivanja da će globalna potražnja oslabiti dok centralne banke nastavljaju sa zaoštravanjem monetarnih politika. Naime, barel brenta u Londonu pojeftinio je jutros za 11 centi, na 94,8 dolara, a WTI na američkom tržištu za 13 centi, na 88,88 dolara za barel.

Izvor: SEEbiz

Check Also

Ovo su dobitnici nagrada PKCG

Odbor za dodjelu nagrada Privredne komore donio je odluku da kompanije Hemosan, Zetagradnja i Fly …

Leave a Reply

Your email address will not be published.