Facebook podržavao zlonamjerne mobilne aplikacije, provjerite jesu li i u vašem uređaju

Dodajte komentar

Istraživači firme McAfee otkrili su zlonamjerne mobilne aplikacije i agresivnu reklamnu kampanju na jednoj od najvećih svjetskih platformi društvenih medija, te upozorili da bi korisnici mogli da budu izloženi riziku od napada.

Kako ističu stručnjaci, na Facebooku je promovsiano više od deset aplikacija sa softverom za oglašavanje, što je rezultiralo sa više od sedam miliona preuzimanja.

Obećana funkcionalnost trebalo bi da optimizuje mobilnu krajnju točku i eliminiše spywarea, adwarea i druge zlonamjerne softvere. Umjesto toga, aplikacije su prikazivale oglase, a pritom učestalo mijenjale nazive i ikone, kako bi što duže ostale u žrtvinom uređaju – između ostalog, postavljane su i na Play Store.

Zlonamjerne aplikacije su: Junk Cleaner, EasyCleaner, Quick Cleaner, Windy Clean, Meteor Clean, Power Doctor, Super Clean, Full Clean, Clean Cache, Fingertip Cleaner, Carpet Clean, Strong Clean, Cool Clean i Keep Clean. Prema web stranici Bleeping Computer, sve aplikacije iz Play Store-a su uklonjene.

Aplikacije s oglasima prikazivale su se iskorištavanjem Android komponente Contact Provider, što znači da svaki put kada korisnik instalira novu aplikaciju, adware koristi taj podsisten i pokreće proces prikazivanja oglasa. Zbog toga korisnik misli da oglase prikazuje novoinstalirana aplikacija.

Oglašavačke aplikacije zapravo su stalni servis za prikazivanje oglasa, a ako korisnik prekine uslugu, ona se ponovno pokreće u hodu. Aplikacije su preuzimali korisnici širom svijeta, a najviše su pogođeni korisnici iz Južne Koreje, Japana i Brazila.

Iako je Googleovo uklanjanje aplikacija svakako dobrodošao potez, to ne pomaže onima koji su ih prenijeli. Sve dok se ne uklone, te aplikacije i dalje će biti smetnja za korisnike, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *