Cigarete spaljene bez znanja policije, pred Miloševićevom komisijom

Dodajte komentar

Uprava prihoda i carina organizovala je 30. juna u nikšićkoj privatnoj fabrici ,,Javorak“ paljenje za sada neidentifikovane količine zaplijenjenih cigareta pred četvoročlanom komisijom koju je imenovao direktor UPC-a Rade Milošević, saznaje Pobjeda od više izvora.

Prema informacijama našeg lista, šleper natovaren sa oko 1.200 paketa cigareta ušao je rano ujutru u krug fabrike, da bi tokom dana bilo obavljeno spaljivanje cigareta koje je svojevremeno uvezla jedna špediterska firma iz Bara.

Tačan broj uništenih kutija duvanskih proizvoda nije poznat, jer je, prema saznanjima Pobjede, ova tajna operacija izvedena bez znanja Uprave policije, koja je u prethodnom periodu prisustvovala uništavanju cigareta, odnosno pružala asistenciju službenicima Uprave prihoda i carina prilikom utovara, transporta.

U režiji Miloševića

Pobjedi je nezvanično potvrđeno da Odjeljenje za privredni kriminal Uprave policije nije bilo informisano, ni prije, ali ni poslije 30. juna kada je akcija obavljena. Ipak, operativnim saznanjima došli su do određenih saznanja zbog čega su stvorene sumnje da su iz operacije isključeni kako bi se se izvele nelegalne radnje.

Zato sada policija utvrđuje pod kojim okolnostima je obavljeno uništavanje cigareta i zbog čega se ova aktivnost – koja bi trebalo da bude transparentna, čak i uz prisustvo medija – odigrala van očiju javnosti.

U prilog sumnjama ide i podatak da je u ovim aktivnostima učestvovao manji broj stručnog kadra, odnosno samo četiri člana komisije koji su krajem juna prisustvovali uništavanju cigareta čija se vrijednost procjenjuje na više od million eura.

Iz nekog razloga, novo rukovodstvo Uprave prihoda i carina, na čelu s Radem Miloševićem, umjesto šest ili sedam članova komisije, kakva je ranije bila praksa, ovog puta je angažovalo svega četiri osobe.

Koja je količina uništena?

Izvori Pobjede tvrde da je uništavanje cigareta 30. juna trajalo svega nekoliko sati, za razliku od prethodnih slučajeva kada je za ovu aktivnost, kada su spaljivane u većim pećima na drugim mjestima, trebalo čak i do dva dana. Za nekoliko sati se u nikšićkoj fabrici, tvrde naši izvori, nije mogla uništiti količina veća od 100 paketa.

Intrigira i lokacija – fabrika „Javorak“. U ranijim akcijama spaljivanje nelegalnih cigareta obavljano je u Kombinatu aluminijuma Podgorica ili je, kasnije, korišćena visoka peć u nikšićkoj Željezari. Prema riječima sagovornika Pobjede koji godinama prate akcije uništavanja većih količina cigareta, najbolja lokacija sada je Termoelektrana Pljevlja u kojoj može, za relativno kratko vrijeme, da se spali ogromni kontigent nelegalnih cigareta.

Zašto akcija nije obavljena u državnoj kompaniji nego je izabrana manja peć u ,,Javorku“ – nije poznato. Na pitanja koja je Pobjeda u petak poslala Upravi prihoda i carina nije bilo odgovora do zaključenja ovog broja našeg lista.

Prema riječima naših sagovornika, cigarete su uništene po zahtjevu vlasnika špediterske firme iz Bara, koja je inače sumnjiva zbog učešća u krijumčarenju cigareta i blisko sarađuje sa kriminalnom grupom iz okoline Podgorice.

Vlasnik je zahtjev za uništenje podnio prije nekoliko mjeseci, dok je na čelu Uprave Prihoda i carina bila Milena Petričević, koju je krajem aprila naslijedio Milošević, bivši državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Funkcionera Građanskog pokreta Ura na poziciju direktora izabrala je Vlada Crne Gore, formirana u januaru.

Zahtjevi za uništenje cigareta počeli su da pristižu u martu, kada je i obavljena jedna takva aktivnost.

Državni i(li) privatni planovi

Krajem juna Milošević je iznenada promijenio članove komisije i u novi sastav imenovao pojedince koji su, prema informacijama našeg lista, ranije dovođeni u posrednu vezu sa pojedinim ekipama iz Podgorice i Nikšića za koje se osnovano sumnjalo da se bave krijumčarenjem cigareta.

Državna akcija spaljivanja cigareta je planska aktivnost koju prati niz radnji obavezujućih za Upravu prihoda i carina kao članicu svjetske carinske konvencije. Vlada Dritana Abazovića obavezala se pred Evropskom komisijom da će planski uništavati cigarete, kao važan korak u cilju eliminisanja šverca cigareta.

Prema dostupnim podacima, nakon više akcija zapljene cigareta u Slobodnoj carinskoj zoni, znatno se smanjio ,,dotok“ ilegalnih cigareta na ulicama crnogorskih gradova.

To, međutim, ne znači da se kontigenti nelegalnih cigareta ne liferuju van granica Crne Gore. Prema informacijama, kojima raspolaže i OLAF, evropska služba za suzbijenje međunarodnih finansijskih i švercerskih prevara, značajan kontigent ilegalnih cigareta se, kanalima preko Crne Gore i Bosne i Hercegovine, tačnije entiteta Republika Srpska, dalje distribuira ka državama Evropske unije.

Ta praksu nije uspjela da obustavi ni vlada Dritana Abazovića. Naprotiv, prema operativnim saznanjima međunarodnih istražitelja, sada su u igri neki drugi moćni igrači iz Crne Gore, koji su uspjeli da se pozicioniraju nakon velikih političkih promjena 30. avgusta.

Zato je važno istražiti što se dešavalo u fabrici ,,Javorak“ posljednjeg dana juna. Tim prije što nijesu poznati razlozi tajnosti i promjene komisije koja je nadgledala spaljivanje.

Tajne veze: Abazović-Simijanović-Davidović

Koji mjesec nakon promjena 30. avgusta 2020. godine počela je nova raspodjela ,,kolača“ od raznih oblika paradržavnog šverca, uključujući i tzv. reeksport iz Slobodne zone u Luci Bar.

Kontroverzni biznismen Miodrag Daka Davidović koji je logistički, kroz pomoć litijama koje je organizovala Crkva Srbije, ali i kroz finansijku potporu pojedinim srpskim strankama i aktivistima doprinio slomu DPS vlasti – osjetio je šansu da se uključi u lanac unosnog biznisa.

Davidović, nekadašnji načelnik CB Nikšić i kasnije ministar trgovine u ,,Vladi SAO Hercegovine“, sačuvao je kontakte sa bosanskim Srbima, ali i sve kanale za razne ilegalne aktivnosti, pa je računao da bi mogao da bude bitan igrač i u ,,reeksportu“ cigareta za BiH.

Međutim, tadašnji premijer Zdravko Krivokapić nije dopustio da se Daka Davidović primakne Slobodnoj zoni u Baru.

U to vrijeme je Davidović uspostavio dobre, čak intenzivne, kontakte sa Dritanom Abazovićem, potpredsjednikom Vlade. I to posredstvom opskurnog američko-srpskog špijuna Stevana Simijanovića, đakona Crkve Srbije u SAD.

Pobjeda je u serijalu tekstova pisala o vezama Simijanovića i Abazovića, dokumentovala i da je tada Ura plaćala smještaj u hotelu ,,Ambasador“ za američkog ,,diplomatu“ i njegovu družbenicu iz srpske nacionalističke organizacije ,,Zavetnici“. Koliko je Simijanoviću bio otvoren prostor za rad pokazuje i podatak da je Simijanović, navodno u ime Ministarstva odbrane, pokušao da nabavi municiju i oružje od jedne američke kompanije koju vode Rusi koji žive u Litvaniji?!

Simijanović je bio ključni čovjek koji je povezao Abazovića i Davidovića i to pred lokalne izbore u Nikšiću prošle godine. Razvijajući saradnju, Davidović je očekivao da će mu upravo Abazović ,,otvoriti vrata“ Slobodne carinske zone u Baru. Prema informacijama Pobjede, ponovo je premijer Krivokapić onemogućio Davidovića da se uključi u taj posao.

U međuvremenu, Krivokapićeva vlada je pala, a Abazović je postao premijer umjesto premijera. I ponovo se razvila saradnja, ovog puta u ,,spašavanju“ Željezare i to kroz brojne državne garancije i pomoć, naročito oko cijene i plaćanja struje.

Da li će se sada ta saradnja nastaviti kroz Davidovićev upliv u ,,reeksport“ cigareta? Na to pitanje bi odgovor mogla da pruži Uprava policije ukoliko ispita da li je u Nikšiću spaljeno samo 100 ili svih 1.000 baksi cigareta i odagna sumnje da je dio nespaljenih cigareta možda u nečijem šleperu na putu za Bosnu.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *