Evropa se suočava sa nestašicom pitke vode zbog enormno visokih temperatura

Dodajte komentar

Većina evropskih zemalja trenutno se suočava sa nestašicom pitke vode, prvenstveno zbog enormno visokih temperatura koje pogađaju evropski kontinent ovog ljeta.

Francuska vlada uspostavila je krizni tim za rješavanje historijske suše zbog koje je više od 100 općina ostalo bez pitke vode.

Kamioni odvoze vodu u ta područja jer “u cijevima više nema ničega”, rekao je ministar za ekološku tranziciju Christophe Bechu.

“Ovo je situacija kakvu dosad nismo vidjeli… A loša je vijest da, koliko vidimo, nema razloga da će se situacija u skorijem periodu popraviti”, dodao je Bechu.

Premijerka Elisabeth Borne upozorila je da se Francuska suočava s “najvećom sušom” ikada zabilježenom u zemlji.

Toplinski val koji pogađa Francusku od juna potaknuo opadanje lišća na drveću stvarajući prizore koji podsjećaju na poznu jesen.

Nakon zahlađenja u nekim regijama, francuska nacionalna meteorološka služba prognozira daljnje povećanje temperatura od nedjelje. Predviđaju se temperature znatno iznad 30 stepeni Celzijusa, a ponegdje i do 37.

U Rimu su se stanovnici i turisti rashlađivali u brojnim fontanama svuda po gradu.

Proizvodnja riže u dolini rijeke Po ozbiljni prijeti jer suša i toplo vrijeme i dalje uzrokuju da se rižina polja potpuno isuše i postanu slana zbog korištenja vodonosnika.

Poljoprivrednici kažu da bi žetva riže koja se koristi za rižoto mogla godinama biti oštećena povećanim sadržajem soli u zemlji, što ubija biljke.

Dio 17 milijardi eura vrijednog paketa vladinih mjera za rješavanje krize troškova života u Italiji također je usmjeren na ublažavanje posljedica suše, najgore u posljednjih 70 godina u zemlji.

(Klix)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *