Hrana jeftinija na globalnom nivou, ali živinsko meso sve skuplje

Vrijednost indeksa svjetskih cijena prehrambenih proizvoda (FAO Food Price Index) značajno je pala u julu, te su cijene žitarica i biljnog ulja imale dvocifren procentualni pad, saopštila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Indeks svjetskih cijena hrane u julu u prosjeku je iznosio 140,9 poena, što je pad od 8,6 odsto u odnosu na jun, i predstavlja četvrti uzastopni mjesečni pad otkako je ranije ove godine dostigao istorijski maksimum, istakla je FAO.

Ukazali su, međutim, da je indeks koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena grupe prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje, ipak ostao 13,1 odsto viši nego u julu 2021. godine.

“Pad cijena prehrambenih proizvoda sa veoma visokih nivoa je dobrodošao, posebno kada se posmatra sa stanovišta pristupa hrani. Međutim, i dalje se suočavamo sa visokim cijenama đubriva, koje mogu da utiču na buduću proizvodnju kao i na troškove života poljoprivrednika, a među rizicima su i sumorni globalni ekonomski izgledi i kretanje valuta, što sve predstavlja ozbiljan pritisak na globalnu snabdjevenost hranom”, naveo je glavni ekonomista FAO Maksimo Torero.

Vrijednost indeksa cijena biljnog ulja smanjena je za 19,2 odsto u julu u odnosu na jun, što predstavlja najniži nivo u posljednjih 10 mjeseci, a na pad cijene suncokretovog ulja uticala je manja tražnja za uvozom uprkos kontinuiranoj logističkoj neizvjesnosti u crnomorskom regionu, stoji u saopštenju FAO.

Pale su i cijene svih žitarica, a prije svih pšeničnih vrsta, i to za 14,5 odsto, dijelom kao reakcija na dogovor Ukrajine i Ruske Federacije da se deblokira izvoz iz ključnih crnomorskih luka, a dijelom zbog sezonske dostupnosti od tekuće žetve na sjevernoj hemisferi.

Zabilježen je i globalni pad cijene šećera i mlječnih proizvoda, kao i blagi pad cijene mesa.

U okviru kretanja na tržištu mjesa konstatuje se da su cijene živinskog mesa dostigle istorijski najviši nivo, i to zbog jake globalne tražnje za uvozom, kao i malh zaliha zbog izbijanja ptičjeg gripa na sjevernoj hemisferi.

Izvor: N1

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.