Svijet radi na uvođenju plaćanja osmjehom

Dodajte komentar

Juče novačnikom, danas telefonom, sjutra osmjehom… Metode plaćanja prate razvoj tehnologije, a jasno uočljivi trend trenutno je sve češće oslanjanje na biometriju kao način identifikacije korisnika.

Biometrija nije nepoznanica u IT svijetu. Pojednostavljeno rečeno, ona je praktično način verifikacije putem fizičkih karakteristika ljudi. Već uveliko se koristi pri rukovanju mobilnim telefonima – kroz skeniranje otiska prsta ili lica – a sada se njena upotreba širi na polje finansijskih aktivnosti.

“Za sljedeću generaciju plaćanja koja se obavljaju lično biće dovoljan samo osmjeh ili mahanje rukom”, najavio je nedavno Mastercard u saopštenju o svom novom biometrijskom programu.

Prvi pilot-projekat u Brazilu

Kako su naveli za Bloomberg Adria, njihov program Mastercard Biometric Checkout postavlja smjernice da bi omogućio bezbjedno i neometano biometrijsko iskustvo plaćanja u bilo kojoj prodavnici, na blagajni ili na kiosku.

“Ti standardi su već dostupni svim našim licenciranim partnerima, tako da već mogu da prilagode sopstvena rješenja za dalje testiranje. Inovatori u domenu biometrije širom svijeta, kao što su kompanije NEC, Paiface, Aurus, Fujitsu Limited, PopID i PaiBiFace, već rade na uvođenju biometrijskih rešenja na tržište”, poručili su iz kompanije.

Tržište vrijedno više milijardi dolara

Na svjetskom nivou, 74 odsto potrošača ima pozitivan stav prema biometrijskoj tehnologiji, a predviđa se da će tržište beskontaktne biometrijske tehnologije dostići 18,6 milijardi dolara do 2026. godine, saopštio je Mastercard.

Prvi pilot-projekat je već lansiran sredinom maja u Brazilu sa Paifaceom u pet  supermarketa “Saint Marche” u Sao Paulu (Brazil).

“U planu je dalja implementacija pilot-projekata na Bliskom istoku i u Aziji, i u narednim mjesecima ćemo podijeliti detaljnije informacije o novim svetskim partnerstvima”, najavili su u Mastercardu.

Korisničko iskustvo

Tokom biometrijskog plaćanja, dodaju, korisniku kartice nije potreban nikakav dodatni uređaj ili aplikacija. On će registrovati svoje podatke kod trgovca – bilo u prodavnici ili preko aplikacije trgovca, ili provajdera biometrijskih rešenja.

“Obično će to biti kombinacija podataka o platnoj kartici i jedna biometrijska karakteristika, kao što je sken lica ili dlana. Kada se upis podataka završi, oni se mogu koristiti za plaćanje putem registrovane kartice”, pojašnjavaju.

Kako služe za potvrdu identiteta, unijeti biometrijski podaci ovde zapravo imaju istu funkciju kao PIN. Nakon toga, plaćanje se obrađuje na uobičajen način.

Prednosti za trgovce su takođe velike, saopštio je ranije Mastercard – od kraćeg vremena za obavljanje transakcije i kraćih redova, do veće higijene i povećane bezbjednosti. Uz to, sistem plaćanja može biti integrisan sa programima lojalnosti i personalizovanim preporukama kako bi se pomoglo potrošačima da pronađu proizvode koji bi ih mogli interesovati na osnovu prethodnih kupovina.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *